Archivo de Público
Miércoles, 29 de Diciembre de 2010

Unió guanya visibilitat al Govern en aconseguir la vicepresidència

Joana Ortega seguirà avui els passos de Carod-Rovira i es convertirà en la número dos d'Artur Mas

D. C. S. ·29/12/2010 - 04:30h

CiU està més cohesionada que mai i és possible que sigui el moment de més força d'Unió en la federació en tota la seva història. Només així s'explica el pes que Artur Mas està donant als seus socis socialcristians després de guanyar les eleccions del 28-N. Primer dotant de més pes Josep Antoni Duran i Lleida, que mantindrà el seu escó a Madrid i des d'allà encapçalarà la política de traspassos de la Generalitat i part de les iniciatives d'exteriors. I després, fent la número dos d'Unió, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, cosa que li atorgarà més poder en la preparació de les reunions del Consell Executiu i també més minuts de glòria davant els mitjans de comunicació. Tot i tenir només dues conselleries menors Governació i Agricultura, Unió tindrà l'oportunitat d'exhibir-se en el pròxim mandat.

Mas evita així un organigrama excessivament presidencialista del seu nou Govern, tot i que aquest gest obliga a corregir les crítiques que el seu partit va fer quan Josep-Lluís Carod-Rovira va ser nomenat vicepresident. Ortega compatibilitzarà el càrrec amb la conselleria de Governació i Relacions Institucionals, que li donarà bastant de pes en l'àmbit municipal, per molt que el nou Govern comenci la seva singladura amb escassos recursos econòmics per repartir.

El cap del Govern evita una estructura massa presidencialista

Després de jurar el càrrec al migdia, Ortega farà el traspàs de cartera amb Carod. El decret de nomenament dels onze consellers ja està firmat. El va signar ahir Mas, tot just havent estrenat el seu despatx a la plaça de Sant Jaume. Després d'Ortega, la seguiran la resta de consellers, que assumiran les seves noves funcions en un horari clarament planificat i que evita que un trepitgi l'altre, cosa que obligarà a allargar el procés fins a quarts de nou del vespre.

La presa de possessió dels membres del nou Govern també servirà per deixar clar quins seran alguns dels alts càrrecs (secretaris generals i directors generals) que hauran de retre comptes als seus respectius consellers. Hi ha la possibilitat que el nou executiu es torni a reunir dijous o divendres, amb l'objectiu de començar a treballar a ple rendiment la primera setmana de gener, un desig que Mas havia mostrat des de bon principi.