Archivo de Público
Miércoles, 29 de Diciembre de 2010

Un tall elèctric deriva en un motí a Brians 2

Quinze reclusos armats amb objectes punxants reclamen millores

ROSA FERNÁNDEZ ·29/12/2010 - 04:30h

ROSA FERNÁNDEZ -

Quinze interns de la pre­só Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, van amotinar-se dilluns al vespre a la biblioteca del centre aprofitant una apagada elèctrica. Després de 36 hores sense llum, aigua calenta ni calefacció, i amb les màquines expenedores de tabac inhabilitades, els presos del mòdul 1 el dels reclusos considerats més inadaptats, armats amb objectes punxants, es van negar a tornar a les seves cel·les. A més, van cremar llibres i van escampar oli de cuina per terra per tal que els treballadors rellisquessin.

Després de més de tres hores de diàleg amb la direcció de la presó i els funcionaris, els interns van tornar a les cel·les sense oferir cap mena de resistència. No hi va haver ferits, ni va caldre la intervenció dels cossos especials. La consellera de Justícia en funcions, Montserrat Tura, va desplaçar-se al lloc dels fets per assegurar-se que la situació s'havia normalitzat. Acabats els incidents, van entrar en funcionament un grup de generadors que, des d'ahir al migdia, subministren electricitat al centre.

No era la primera vegada que la presó de Brians 2 patia fallades en el subministrament elèctric, però dilluns va ser un dia especialment fred, amb temperatures de cinc graus sota zero. Segons la conselleria de Justícia, els presos van aprofitar aquesta tensa situació per protestar contra les reformes del Codi Penal, tot i que no va especificar de quina manera aquestes modificacions afecten els presos.

La versió del Departament de Justícia contrasta amb la del sindicat majoritari entre els funcionaris de presons. Pel responsable de presons d'UGT, Xavier Martínez, els motius dels presos eren "absurds". Segons aquest sindicat, algunes de les reclamacions eren l'entrega d'un lot de Nadal que els regalaven cada any o la demanda de més paquets de tabac.

"Qualsevol excusa és bona per rebel·lar-se", va assegurar Martínez. Des del sindicat de funcionaris de presons es queixen de la "precarietat dels sistemes de seguretat de les presons catalanes", que amb l'apagada elèctrica van fallar del tot a Brians 2, on es van desconnectar tant les càmeres de seguretat com els sistemes de tancament de les portes de les cel·les.

Des de la conselleria de Justícia desmenteixen que fallessin els sistemes de seguretat, però alguns presos que ahir van sortir de permís van corroborar la versió dels funcionaris, i van afegir que van haver d'estar-se al pati del centre durant tota la jornada amb una manta suplementària que els van oferir.

Situació "previsible"

Martínez va assegurar que "aquesta situació era previsible" pel fet que les caigudes en l'electricitat "són constants". Segons el seu parer, "s'hauria d'haver sancionat l'empresa elèctrica per les fallades", ja que cada vegada que això passa, "tot se'n va en orris". A més, els funcionaris es queixen de manca de personal, que "agreuja les situacions de crisi".

Segons el responsable de presons d'UGT, un dels presos amotinats va ferir ahir al migdia un funcionari quan estava traslladant el reclús a una altra presó de major seguretat. "Li va trencar el nas i li va pegar amb diversos cops de puny". A més, el representant d'UGT va reclamar més seguretat al centre penitenciari de Quatre Camins (la Roca del Vallès), on "les cel·les dels presos més perillosos s'obren soles"