Archivo de Público
Miércoles, 29 de Diciembre de 2010

L'oposició acusa Mas de tornar al pujolisme

Els partits llancen crítiques contra els consellers del nou Govern

PÚBLIC ·29/12/2010 - 04:30h

Els partits de l'oposició van llançar ahir les primeres crítiques contra l'equip que ha format Artur Mas per dirigir la nova legislatura. Alguns el van acusar d'aplicar la sociovergència, altres de fer un Govern de dretes, però tots els que ahir es van pronunciar van coincidir a criticar que l'equip de Mas és un "retorn al passat" que recorda el pujolisme. Dels 11 consellers del nou Govern, quatre (Felip Puig, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau i Josep Maria Pelegrí) van treballar per Jordi Pujol, un fet que la majoria de partits no van voler deixar escapar. Només ERC va sorprendre pel seu silenci.

El portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ho va definir com una "flaire de retorn" al pujolisme. Nadal també va retreure a Artur Mas el fet d'haver creat el Govern "que ha pogut fer" i no el que "hauria volgut fer", ja que, segons va dir, algunes de les persones a les quals ha temptejat, l'han "plantat".

Quatre dels 11 responsables ja havien treballat amb Jordi Pujol

"Revengisme" contra Saura

Des d'ICV-EUiA, la portaveu Dolors Camats també es va referir al "retorn a l'era del pujolisme", però va posar l'accent en la "forta càrrega ideològica" del nou equip que, segons va dir, representa "la dreta catalana i el món dels negocis". La portaveu ecosocialista també va acusar Felip Puig (futur conseller d'Interior) de "revengisme", per haver anunciat que retirarà algunes mesures impulsades per Joan Saura, com ara el Codi Ètic de la Policia, les càmeres a les comissaries o la limitació de 80 km/h als accessos de la ciutat de Barcelona. "Puig hauria de tenir present que són mesures premiades a nivell internacional per l'èxit en els seus resultats", va recordar. Camats també li va demanar a Puig més "rigor" i que es pronunciï "sabent de què parla".

Les crítiques dels populars, en canvi, es van centrar sobretot en la sociovergència. El portaveu del grup parlamentari del PP, Enric Millo, va denunciar que el nou equip "dóna la mà al PSC per poder seguir condicionant la vida política catalana" i va parlar fins i tot d'un "pacte tàcit" entre les dues formacions majoritàries.

ICV criticaque CiU vagi contra la política de seguretat de Saura

Una de les valoracions més dures va arribar del diputat Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Bertran va assegurar que el nomenament de Pilar Fernández Bozal que ha estat advocada en cap de l'Estat a Catalunya com a consellera de Justícia, "és riure-se'n a la cara dels milers de voluntaris i dels centenars de milers de persones que han organitzat i votat en la consulta sobre la independència", ja que és la persona que va demanar prohibir el primer referèndum sobre la independència, a Arenys de Munt.

Des de Ciutadans, Jordi Cañas va expressar que l'equip de Mas representa "el pujolisme més ranci i nacionalista" i va demanar a la futura consellera de Justícia que "no es converteixi al nacionalisme".

Finalment, Mas també va rebre crítiques de l'alcalde de Tarragona, del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, que va denunciar que no hi hagi cap conseller de les comarques tarragonines. Ballesteros va titllat de "lamentable" que CiU critiqués que el Tripartit no tenia representants de Tarragona, quan en realitat ho eren el vicepresident i el president del Parlament.

"De primera fila"

Mentre tots els partits de l'oposició llançaven els seus atacs contra el futur Govern, Artur Mas va passar el matí al seu nou despatx del Palau de la Generalitat. I va respondre a les crítiques de l'oposició destacant que el seu equip està format per "persones de primera fila i de reconegut prestigi", amb "molta experiència i molt currículum personal". Segons va pronosticar, donaran una "bona imatge" del seu Govern.