Archivo de Público
Martes, 21 de Septiembre de 2010

El Síndic de Greuges intervé per la supressió de colònies

La mesura de pressió dels mestres pot vulnerar drets dels infants

ROGER TUGAS ·21/09/2010 - 07:19h

ROGER TUGAS -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha decidit actuar d'ofici en el conflicte entre el Departament d'Educació i els mestres que han suprimit les sortides i les colònies escolars del seu centre. Ribó tem que aquesta mesura de pressió contra l'eliminació de la jornada intensiva durant el mes de juny vulneri drets dels infants.

Per aquest motiu, el Síndic va informar ahir que ha demanat al Departament d'Educació "el nombre de centres afectats, una valoració de l'adequació de la normativa vigent" i "les mesures que preveu adoptar (...) per resoldre aquesta situació". De la mateixa manera, ha sol·licitat una valoració sobre "la situació de desigualtat entre els alumnes dels diferents centres" que suprimeixen o no les sortides i "si hi ha alguna previsió per garantir la igualtat en l'accés".

En concret, Ribó tem que la mesura dels mestres afecti "el projecte educatiu dels centres" i vulneri "el dret a l'esplai, al joc i a les activitats adequades reconegut per la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Infants". Igualment, la situació actual podria xocar amb dos articles de la Llei d'Educació de Catalunya, segons el Síndic. Per una banda, el que estableix que "cal afavorir l'educació més enllà de l'escola" i el que reconeix "el caràcter educatiu de les activitats de lleure".

Els sindicats de l'ensenyament responsabilitzen el departament de la supressió de les sortides, però en reconeixen el valor pedagògic. Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC, afirma que "no poden obligar" els mestres a realitzar-les, perquè "el treball que suposa és voluntari". Per desencallar la situació, aposta per "retornar la jornada intensiva" de juny o pactar "una regulació global" d'aquestes activitats. En aquesta línia, Montse Ros, secretària general de CCOO-Ensenyament, recorda que abans de la supressió actual "ja hi havia desigualtats" perquè no tots els centres programaven sortides i no totes les famílies les podien pagar.