Archivo de Público
Viernes, 10 de Septiembre de 2010

La cançó que mobilitza tot Porrera

La vila del Priorat s'uneix per gravar, sense interrupcions, un tema del grup Obrint Pas i declarar-se en moviment

MARIA MORELL ·10/09/2010 - 06:30h

"Baixa al carrer, participa; no podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu". Els versos de Vicent Andrés Estellés es van fer carn ahir a la plaça de Catalunya de Porrera. Van ser el clam final del lip dub literalment, doblatge labial' gravat ahir en aquest poble del Priorat de 480 habitants.

Mig poble va participar en aquesta espècie de videoclip gravat en una sola seqüència mentre es canta una cançó. De fet, la qualitat artística és allò que importa menys en els lip dub genuïns, una de les entremaliadures nascudes a internet que triomfen en el món no digital. Es tracta d'exhibir algun lloc, d'ensenyar un espai, de divertir-se plegats.

TV3 va filmar en 3D i situa Porrera a l'avantguarda: ara ja és un lip3Dub'

En el cas de Porrera, l'objectiu es va acomplir per totes les bandes. La música que pilotava tota la gravació era, molt oportunament, Un poble en moviment, del grup Obrint Pas. La formació valenciana va cantar amb ganes els versos d'Estellés, però abans que ells, van participar-hi Lluís Llach dins del Cafè, com no podia ser d'una altra manera acompanyat del seu doble, el televisiu Manel Lucas, de Polònia.

Fins i tot Tomàs Molina l'autèntic home del temps i no la seva rèplica humorística va consentir passejar-se sota una pluja de pàmpols que li llançaven generosament des d'un balcó. Això sí, protegit sota un paraigua.

Uns càmeres de TV3 s'afanyaven darrere cada escena, filmada sense interrupcions. És la gràcia del lip dub: no parar perquè tot quedi molt natural. "Però està molt assajat i no hauria de ser així, poca gent sap que s'ho va inventar Hitchcoch", mig critica una veïna.

"És increïble quan veus una cançó feta realitat", diu Xavi Sarrià, d'Obrint Pas

D'assajos n'hi hagut molts; de feina, molta també. Que estigui TV3 filmant en 3D i que d'aquesta manera situï Porrera a l'avantguarda dels lip dub: el que es va fer ahir és en realitat un lip3Dub.

Que hi participi mig poble com a figurant, l'altre mig hagi ajudat en tot, que surtin els gegants, que els Xiquets de Tarragona hagin vingut expressament a fer un pilar; que s'hagin aturat les obres del pont i tancat els accessos a la plaça, que Obrint Pas siguin a Porrera com si fossin uns veïns més que han obert de bat a bat les portes de casa seva té un culpable. O més ben dit, uns quants.

Cinquanta dies bojos

Darrere d'aquest immens muntatge hi ha l'Associació Lo Cirerer. El portaveu, Borja Penalba, ho explica: "Fa 50 dies que anem bojos". Però no fa cara de cansat, sinó d'extasiat. "És impressionant la col·laboració, participació, paciència i permissivitat de tothom", agraeix. Explica que "la cançó d'Obrint Pas era el tema sí o sí, un poble en moviment, això som aquí a Porrera" i aclareix que "TV3 va veure clar que aquí pot experimentar el 3D en petit format".

Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas, també té la mateixa expressió eufòrica. "És increïble com veus una cançó feta realitat, mai ho haguéssim pensat, és impressionant", afirma.

A Porrera, això que diu la cançó d'un poble en moviment ha deixat de ser metàfora per fer el salt al món real. "Hi ha participat tothom, la coral, totes les associacions esportives, els grallers, els gegants... petits i grans i fins i tot els que només vénen a passar l'estiu", diu Paola de la Pisa.

A la plaça, els que s'ho miren darrere la tanca també han cedit els drets d'imatge perquè "potser qui està gravant li ve de gust agafar-nos a nosaltres també i mai se sap", revela Gemma Guasch.

Hi ha tertúlia, esperant que arribin tots. "Has de posar que aquí a Porrera, en ple Priorat històric, un dia com avui, la gent beu més cervesa que vi. Això no pot ser", fa broma un.

L'observació és bona, però el president de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, Salustià Àlvarez, té la resposta. Per alguna cosa el Priorat és una de les dues úniques DOQ de tot Espanya. S'ha fet una edició limitada d'ampolles de vi negre expressament etiquetades per a l'ocasió, amb la inscripció Lip3Dup. És tan exclusiva i tan limitada, que serà un cobejat objecte de col·leccionisme futur. Fins i tot no se sap ben bé si són 100 o 200 ampolles.

Una petita peça

El cas és que "el protagonista és el poble, nosaltres som una peça més i hem acordat fer-ho així". Els cellers de Porrera 15 en total tenen els seus 15 segons de glòria i, a més, totes les ampolles que surten, fins i tot les del Cafè de Llach, són aquestes especials.

"Aquí no som el País Basc, on el vi s'associa a festa; aquí el vi és un altre valor", conclou Àlvarez.

Tota la gent de Porrera va ser ahir un poble en moviment. Però ho serà ja per sempre. "Al·lucinant", pensa en veu alta el cantant d'Obrint Pas.