Archivo de Público
Lunes, 9 de Agosto de 2010

TV3 mostrarà qui era Pere II en format 'CSI'

Un documental revela el rostre del rei i esclareix la seva mort

MARCEL SANROMÀ ·09/08/2010 - 08:20h

El proper diumenge, a dos quarts d'onze de la nit, TV3 estrena el documental Anatomia d'un rei, que narra tot el procés d'extracció i anàlisi de les restes de Pere II el Gran. El treball, dirigit pel periodista Josep Rovira, s'ha centrat a retratar de prop les delicades labors de l'equip d'investigació al llarg de gairebé un any de treballs. Una feina que durant vuit mesos han seguit, dia a dia, els càmeres de la cadena.

El resultat és una cinta que, en molts moments, recorda formats de sèries que triomfen a la petita pantalla, com la cèlebre CSI. Els principals reptes de la investigació eren descobrir per primer cop la imatge del rostre del rei, ja en aquella època eren poc freqüents les descripcions físiques, i també esclarir les causes de la seva prematura mort als 45 anys.

El procés va començar fa un any quan un equip d'investigació del Museu d'Història de Catalunya va entrar al monestir de Santes Creus, a l'Alt Camp, per comprovar l'estat de les restes de Pere el Gran. El resultat va ser positiu, i, poc després, l'equip va procedir a exhumar les despulles del rei. Durant més de mig any, l'equip d'especialistes del Museu d'Història de Catalunya va analitzar els teixits que recobrien l'esquelet de Pere el Gran, van retirar-los, i van escanejar, radiografiar i analitzar fins al més mínim detall l'esquelet.

Una de les primeres sorpreses que es va endur l'equip va ser la troballa d'una ferida al crani del rei, tot i que, finalment, la troballa d'uns gèrmens apunta fortament una nova teoria, que el rei Pere II va morir de tuberculosi, una malaltia respiratòria molt freqüent a l'època i, de fet, fins fa prop de seixanta anys. Finalment, els investigadors van retornar l'esquelet a la seva tomba el passat mes de maig, coincidint amb el 850è aniversari del monestir de Santes Creus.

Gràcies a l'anàlisi de les formes del crani es va poder determinar la reconstrucció en 3D del rostre del rei, objectiu primordial de les investigacions. Unes faccions dures tot i que ben mesurades a les quals s'han afegit detalls per correspondre als estralls que l'edat i les batalles constants van poder infligir a la cara del monarca.

El documental inclou també recreacions històriques amb actors per tal d'amenitzar el relat de la història. Aquest recurs posa de relleu que l'objectiu és crear un producte televisiu que, en molts moments, assoleix un elevat nivell tècnic. L'objectiu de la cadena pública és "acostar la història a tots els espectadors, però sense perdre el rigor", segons afirmava Josep Rovira en la presentació.

A l'acte van assistir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Enric Marín, i la directora de TV3, Mònica Terribas, que va afirmar que l'emissora pública "té l'obligació de fer documentals com Anatomia d'un rei", ja que "qualsevol país normal es preocupa per com han mort els seus reis, i la televisió pública ha de preocupar-se per descobrir aquest patrimoni".