Archivo de Público
Martes, 7 de Septiembre de 2010

La contractació de colònies cau un 30%

Una part dels mestres d'escoles

DANI CORDERO ·07/09/2010 - 08:20h

Les empreses de serveis escolars i les d'autocars estan a l'expectativa, si no tremolant. Depenen de molts claustres d'escoles públiques que s'han de reunir aquestes setmanes per decidir si faran colònies i sortides d'un dia durant aquest curs. Desenes d'escoles ja van decidir al juny que no en farien i la principal patronal del sector, l'Acellec, calcula que les reserves de les seves empreses han caigut entre un 30% i un 40% respecte a l'any passat.

De moment, el gerent, Víctor Baroja, dóna "per perduda pràcticament la campanya de la tardor, en què les reserves haurien caigut al voltant del 60%". La de la primavera, que suposa el 80% del negoci del sector del lleure, podria quedar en mans d'un canvi en la política d'Educació després de les eleccions, segons diverses fonts consultades.

La supressió de la jornada intensiva ha esperonat la protesta docent

Són les conseqüències de l'enèsim enfrontament entre els mestres i el Departament d'Educació, que ha acabat amb cinc vagues en tres anys. En aquest cas, el detonant ha estat la decisió de la conselleria de canviar el calendari escolar i acabar amb la jornada intensiva amb què es començava i es finalitzava el curs.

La secretària general del sindicat Ustec, Rosa Cañadell, assegura que la jornada intensiva era un "acord de facto" per compensar els mestres per les hores extraordinàries que han de fer durant tot el curs.

Amb el canvi del calendari, algunes escoles del Baix Llobregat van plantejar com a nou instrument de protesta no fer colònies ni sortides, una mesura que s'ha anat estenent per totes les comarques com una taca d'oli.

La patronal del sector creu perduda la campanya de la tardor

Les previsions de l'Acellec són les més pessimistes, segons algunes organitzacions del món de lleure, que esperen lleugeres davallades però no "cap daltabaix", com explica Pedro de Haro, de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya, que, en tot cas, lamenta el "mètode totalment reprovable" que han utilitzat determinades escoles per pressionar els responsables d'Educació.

La Fundació Pere Tarrés, una de les entitats més importants en serveis educatius, també relativitza les conseqüències de la vaga de zel, tot i que reconeix que això depèn del pes d'escoles públiques en la cartera de clients de cada empresa. La seva directora comercial, Àngels Motis, assegurava ahir que tot just han començat a visitar les escoles per saber si mantenen les reserves. De moment, les direccions de mitja dotzena de centres els han demanat dues setmanes de temps per acabar de confirmar si faran sortides d'un dia o colònies.

Crisi i setmana blanca

El sector, que dóna feina a més de 40.000 persones, ja va patir el curs passat les conseqüències de la crisi, que es va traduir en una reducció significativa dels alumnes que participaven en les seves activitats. En tot cas, el sector té una esperança aquest curs, com són les vacances d'una setmana al mes de febrer, cosa que impulsarà l'organització de sortides i de casals.