Archivo de Público
Lunes, 6 de Septiembre de 2010

El PSC pensa en un històric en la fusió de Caixa Catalunya

PÚBLIC ·06/09/2010 - 08:20h

El nom d'Higini Clotas, vicepresident primer del Parlament de Catalunya i president del Consell Nacional del PSC, és el que sona amb més força entre els candidats a presidir l'entitat resultant de la fusió de les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa a partir del mes de novembre, quan se celebraran les eleccions per completar els òrgans de govern del nou ens d'estalvi, el segon del país.

Així, segons Europa Press, Clotas prendria el relleu del president de l'entitat fusionada, Narcís Serra, que havia liderat el PSC i havia estat vicepresident espanyol a principis dels noranta. Fonts properes al procés asseguren que Clotas compta amb l'avantatge de no haver-se "cremat" per la seva trajectòria política, tot i ocupar des de la Transició llocs de responsabilitat pública. Membre fundador del PSC, una de les darreres tasques rellevants de Clotas ha estat presidir la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), en què van morir cinc bombers l'estiu passat.

Quan a finals de maig es va anunciar la unió d'aquestes caixes, liderades per la de Catalunya, Serra, que la presideix des del 2005, va comunicar que quan acabés el període transitori de la fusió deixaria el càrrec. Aleshores, l'expolític va argumentar que seguir "no seria el missatge adequat" si del que es tracta és d'impulsar una entitat nova. Els mesos de transició s'han acabat, i la nova caixa unificada busca un perfil amb "menys desgast" que el de Serra.

En tot cas, és clar que el PSC no vol perdre el control més o menys directe de l'entitat. Un altre nom que hi ha damunt la taula per al càrrec és el de Jordi Valls, president del port de Barcelona i exalcalde socialista de Manresa. Al primer Tripartit Valls va ser conseller de Treball.

Castells, el tercer home

El darrer a incorporar-se al rosari de futuribles presidents de la nova caixa és l'encara conseller d'Economia, Antoni Castells, que ha renunciat a formar part de les llistes del PSC a les properes eleccions al Parlament. Abans d'ocupar el càrrec de conseller l'any 2003, Castells exercia de catedràtic d'Hisenda Pública a la Universitat de Barcelona.

Precisament, avui al migdia el president José Montilla i el conseller Castells coincideixen en una reunió amb una representació del consell d'administració conjunt de les caixes d'estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa. A la trobada, a porta tancada a Palau, assisteixen el president de l'entitat fusionada, Narcís Serra; els vicepresidents Manel Rossell, Gabriel Ferraté i Joan Güell, i el director general, Adolf Todó.

Caixa Catalunya, Tarra­gona i Manresa va començar a operar com una entitat financera unificada el passat 1 de juliol, i ha rebut 1.250 milions d'euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Entre els seus fundadors, Caixa Catalunya compta amb la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, ambdós governats pel PSC, mentre que Caixa Tarragona la va impulsar la Diputació de Tarragona, controlada per CiU i el PP.