Archivo de Público
Martes, 20 de Julio de 2010

Un llibre recull el dolor de la tragèdia d'Horta

La germana d'un dels bombers morts reclama justícia

MERCÈ MARCH ·20/07/2010 - 08:00h

Demà fa un any de la tràgica mort de cinc membres de la unitat GRAF de Lleida en l'incendi d'Horta de Sant Joan, en què un sisè bomber va quedar greument ferit. Un any després el procés judicial continua obert i les famílies encara estan a l'espera que es depurin responsabilitats polítiques i tècniques i volen saber si hi va haver negligències entre els comandaments que van gestionar l'extinció del foc.

Dolors Espinet, germana de Ramon Espinet, un dels cinc bombers morts en l'incendi, ha escrit La veritat crema, un llibre que vol homenatjar el seu germà i els companys morts: Jordi Moré, Jaume Arpa, David Duaigües i Pau Costa.

Escolti, volem saber-ho tot, volem saber la veritat li va dir Dolors Espinet al conseller d'Interior Joan Saura, en un acte d'homenatge als difunts al parc dels bombers de Lleida, el 9 d'octubre del 2009.

Ara no és el moment li va contestar el conseller.

Escolti, jo a vostè no el tornaré a veure, així que aprofito ara (...), no confio que em diguin la veritat, sempre he desconfiat de la conselleria d'Interior.

Se sabrà tot insistia Saura, no s'amagarà res.

Miri, si fos un fill seu qui s'hagués mort, vostè ho veuria amb uns altres ulls i no estaria tan tranquil va concloure la germana de Ramon Espinet.

A la presentació del llibre, ahir a Lleida, Espinet deia que "crec que aquestes morts marcaran un abans i un després en el cos dels bombers". A l'acte van assistir més de 150 persones, entre elles amics i familiars, però cap dirigent ni comandament visible.

"Confio en la justícia, més que no en la política, i espero que s'arribi on s'hagi d'arribar", és el clam expressat per Dolors Espinet, que posa veu al pensament de quatre de les famílies dels cinc bombers morts. Famílies que es van personar com a acusació particular en la causa, que instrueix la titular del jutjat de Gandesa, Laura Maria Martínez Salom. El passat dia 23 de juny es personava també com a acusació particular Josep Pallàs, l'únic supervivent de la tragèdia, que es recupera de les cremades.

A principis de maig, a petició dels mateixos Mossos d'Esquadra, la jutge va obrir una peça separada de la instrucció, de més de 20 volums, sobre la qual ha decretat un secret parcial, segons va apuntar Pau Simarro, el lletrat que representa dues de les famílies. "No sabem de què es tracta, però aquest secret parcial ja s'ha prorrogat dues vegades", deia Simarro. Divendres la jutge farà un reconeixement de la zona on van morir els bombers

La família de Ramon Espinet, des d'un principi, es va personar com a acusació particular en la causa. "Sempre he pensat que, com que preveien que bufaria el vent, els haurien hagut d'avisar i treure'ls d'allí...". Espinet reclama més explicacions de per què només hi havia un helicòpter medicalitzat que auxiliés a aquesta unitat d'elit després que els passés per damunt la llengua de foc mortal.

En el mateix sentit es manifesta Susana Puscas, vídua de Jordi Moré: "Encara tinc molta ràbia, perquè no entenc com ningú es responsabilitza del que va passar, no ens diuen la veritat".

La majoria de les famílies dels bombers morts no pensen assistir a cap dels actes oficials de demà per recordar l'aniversari de la tragèdia. No aniran ni a Lleida ni a Horta, on s'espera que assisteixi el conseller Joan Saura, i tenen previst organitzar el seu propi homenatge.

Demà, a les quatre de la tarda, els parcs de bombers de tot Catalunya faran sonar les sirenes per recordar el tràgic accident.