Archivo de Público
Jueves, 15 de Julio de 2010

El desallotjament okupa de la Gran Via acaba amb nou detinguts

El col·lectiu de La Rimaia es va manifestar ahir a la tarda i prepara una nova okupació

JORDI MUMBRÚ ·15/07/2010 - 08:20h

"A partir d'ara tens deu segons per agafar tot el que puguis i sortir. El que et caigui per les escales, es quedarà aquí". Amb aquesta frase un mosso d'esquadra va despertar ahir, a les 6.15 del matí, l'Octavio, un dels 15 joves que dormien a La Rimaia, el centre social okupat que hi havia a la Gran Via amb Villarroel. Tots els agents portaven casc antiavalots o la cara tapada, segons l'Octavio. Quan va sortir al carrer, sense oferir resistència, la Gran Via encara no s'havia despertat. Estava ocupada per una quinzena de furgonetes dels antiavalots.

El desallotjament d'aquest edifici, que s'ha de convertir en un hotel de luxe, es va produir sense aldarulls i, més tard, els Mossos van deixar als joves que entressin a recollir més pertinences. Després, els agents es van retirar i van deixar uns operaris treballant per tapiar la casa. Va ser aleshores quan els joves van intentar entrar-hi de nou i els Mossos van tornar. Van tancar els okupes dins de la casa i després se'ls van endur detinguts. Estan acusats d'un delicte d'usurpació i d'atemptat contra agents de l'autoritat i estaran detinguts fins avui, quan està previst que prestaran declaració. Cap d'ells té antecedents i confien que quedaran en llibertat.

Els joves han ajudat a mobilitzar el teixit del barri i tenen el suport dels veïns

Ordinadors i pissarres

Poc abans de la una del migdia encara arribaven cotxes d'amics dels okupes a buscar les seves pertinences. Pissarres, llibres, taules, cadires i algun ordinador. Una trentena més d'equips informàtics van quedar dins la casa per falta de temps. Els okupes, que durant tot el matí anaven rebent suport dels veïns del barri i de diferents moviments socials, es van manifestar a la tarda. Alguns d'ells aventuraven que la manifestació, que havia de recórrer els carrers de Sant Antoni, acabaria amb una altra okupació.

La Rimaia és una iniciativa social d'un grup d'universitaris. Primer van okupar un immoble al carrer Casanova i quan els van desallotjar van entrar a l'edifici de la Gran Via. Defensen la universitat lliure i, durant aquests tres mesos, segons va explicar un dels seus integrants, Manu Simarro, han organitzat cursos de català, anglès i francès i han fet diferents tallers de reciclatge d'ordinadors i d'art, entre altres activitats. La Rimaia, que ha ajudat a mobilitzar el teixit associatiu del barri, té el suport de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample, que havia demanat al districte que n'evités desallotjament.