Archivo de Público
Miércoles, 7 de Julio de 2010

L'obra social de la nova Caixa Catalunya cau un 30%

GLÒRIA AYUSO ·07/07/2010 - 08:20h

L'aportació a l'obra social de la nova entitat que neix de la fusió entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa cau aquest any un 30%, fins als 38 milions d'euros, quasi un terç menys del que hi van destinar les tres caixes juntes el 2009. L'explicació és que els dos anys vinents es preveuen "durs", amb uns resultats que reflectiran noves caigudes de beneficis, tal com va explicar ahir el director general, Adolf Todó.

Els marges amb què opera l'entitat han caigut fins a un 20% des de principis d'any, segons Todó, en línia amb el que està patint tot el sector financer. Pel 2011 les coses no milloraran encara, i la quantitat que s'aportarà a l'obra social serà similar. Els diners que es destinen se sumen a un fons existent de 50 milions.

El procés de fusió costa 470 milions però se n'estalvien 700

No serà fins al 2012 que es preveu que es comencin a notar els efectes de la recuperació de l'economia, amb l'augment de les operacions i uns marges més atractius per a l'activitat financera. Es preveu que els resultats es començaran a recuperar aleshores. Per això la nova caixa esperarà que passin aquests dos anys abans de començar a retornar els 1.250 euros que ha rebut del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Tot i que haurà de rescabalar els diners amb un interès del 7,75%, xifra que equival a uns 97 milions d'euros el primer any només en interessos, Todó va defensar que l'ajuda estatal no és cara, perquè permetrà portar a terme la reestructuració.

El procés de fusió costarà entre aquest any i el vinent 470 milions d'euros, el 80% per indemnitzacions i prejubilacions per retallar 1.300 llocs de treball, i la resta pels costos de tancament d'oficines i per l'adquisició d'un nou sistema informàtic que gestionarà tota l'operativa a partir del maig o l'abril del 2011.

En un any es tancaran 185 oficines a Barcelona, 52 a Tarragona, 17 a Lleida i 8 a Girona. La reducció de la xarxa suposarà una pèrdua de negoci d'uns 80 milions d'euros en cinc anys, segons Todó. No obstant això, l'operativa conjunta comportarà un estalvi de 700 milions en cinc anys. Per això, el procés tindrà un saldo net positiu de 230 milions fins al 2015.

Es tanquen 185 oficines a Barcelona i 52 a Tarragona

Tot i el tancament d'oficines, l'estratègia de la nova caixa consisteix en l'establiment d'una relació de màxima proximitat amb el client. Amb aquesta idea, l'objectiu serà assignar a cada usuari el seu propi gestor.

A banda, l'entitat preveu desinversions en la seva cartera de participades, que sumen 670 milions. Una de les prioritats serà desfer-se de l'1,63% de Repsol, tot i que la caixa assegura que esperarà que millori el seu valor als mercats.

L'agència de qualificació Moody's ha revisat a l'alça A3 a llarg termini el ràting de solvència de la caixa fusionada respecte a l'anterior de Caixa Catalunya per la millora de provisions i la recapitalització de l'entitat. Fitch va situar ahir el ràting d'Unnim a llarg termini a BBB.