Archivo de Público
Martes, 6 de Julio de 2010

Empleats de l'empresa concertada es mobilitzen

Protestes al Liceu, a l'Aliança i al sincrotró Alba

GLÒRIA AYUSO ·06/07/2010 - 06:19h

GLÒRIA AYUSO -

Les mobilitzacions de treballadors d'organismes de gestió autònoma dependents de fons públics s'escampen després de patir el que el Govern ja ha aplicat als seus funcionaris: retallades de sou d'un 5%. Els empleats, però, lamenten que no s'han pactat amb els sindicats i que s'aplica el mateix percentatge a tothom independentment de les diferències de sou.

El cor del Gran Teatre del Liceu oferirà aquesta tarda un recital a peu de carrer, davant les portes del teatre, per protestar per la reducció del 5% del sou que la direcció ha imposat als 400 treballadors en plantilla. A més, la UGT assegura que l'empresa presentarà un expedient de regulació d'ocupació per reduir un 10% el nombre de treballadors, i que està estudiant la possibilitat de suspendre temporalment alguns contractes a partir del 2011.

El cor del Liceu canta avui al carrer per evitar possibles acomiadaments

També s'estan mobilitzant els treballadors de la sanitat concertada i els del transport sanitari, que ja han vist reduït el sou un 5% en la nòmina de juny. Els sindicats denuncien que s'està aplicant una retallada del 5% lineal a totes les nòmines de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) sense haver-ho consensuat prèviament amb els representants dels treballadors, tot i que en aquests moments està oberta la mesa de negociació del conveni de la XHUP. La UGT va denunciar que tant la patronal com el Govern, que al seu entendre permet l'aplicació de les retallades sense acords previs, "s'estan carregant la negociació col·lectiva", tal com assenyalen en una carta que han fet arribar a la consellera de Salut, Marina Geli, i al president de la Generalitat, José Montilla.

Els empleats del Grup Aliança es van concentrar ahir per denunciar la retallada i també el fet que la direcció va anunciar divendres a última hora que la paga extra de juny es cobrarà a partir de juliol i fraccionada en cinc mesos. Els comitès dels 14 centres de l'Aliança, en els quals treballen unes 3.000 persones, estan elaborant un calendari de mobilitzacions i avui volen tornar a sortir al carrer. L'empresa ha explicat als treballadors que el Servei Català de la Salut no els ha pagat els diners concertats i que hi ha problemes de tresoreria. "Volem fer acampades i tallar algun carrer", va advertir ahir el delegat del centre Palau, l'antiga Aliança de Barcelona, Javier Martínez.

Segons el nivell retributiu

El sincrotró aprova una rebaixa més equitativa davant l'amenaça de vaga

Amb l'amenaça de vaga, els treballadors del sincrotró Alba, tot i no aconseguir evitar la retallada de sou, sí que han forçat que s'apliqui de forma "més equitativa". La direcció havia decidit restar un 5% a totes les nòmines de forma unilateral. El comitè d'empresa, format per la Intersindical-CSC i la CGT, ha aconseguit finalment que siguin d'entre un 0,3% i un 7% segons el nivell retributiu, ja que conviuen salaris entre els 18.000 i els 85.000 euros.