Miércoles, 16 de Junio de 2010

El Parlament recopila indicis de finançament irregular a CDC

Exempleats d'una empresa que va cobrar del Palau asseguren que treballaven per al partit

ALBERT MARTÍN VIDAL ·16/06/2010 - 06:31h

ALBERT MARTÍN VIDAL -

La pregunta va ser clara: "No recorden haver treballat mai per al Palau?". Els tres compareixents van moure el cap a l'uníson en senyal de negació. El diàleg entre el diputat d'ICV Daniel Pi i tres antics treballadors de l'empresa Letter Graphic va ser un dels moments fonamentals de la segona sessió de compareixences de la comissió del Parlament que estudia el presumpte finançament il·legal de CDC vinculat al Palau de la Música.

La pregunta del diputat ecosocialista es devia al fet que la institució que presidia i saquejava Fèlix Millet va pagar un milió d'euros entre el 2007 i el 2009 a aquesta empresa i a la seva bessona, New Letter, especialitzades en bustiades. I la resposta negativa apuntava el que des del tripartit s'ha estat denunciant els darrers mesos: que el Palau de la Música pagava proveïdors de CDC.

Les declaracions van estar presidides per vaguetats i silencis

Malgrat la rotunditat de la declaració dels tres exempleats, els administradors d'aques­tes empreses es van encarregar d'evitar l'assetjament de la comissió parlamentària: Vicente Muñoz, responsable de Letter Graphic, va adduir, per no contestar, que està en tractament psiquiàtric i que fa anys que està allunyat de l'empresa. I Pedro Luis Rodríguez, el seu homòleg a New Letter, va estendre un espès garbuix de silencis, negatives i evasives per defugir qualsevol responsabilitat. Va indicar que no respondria a cap pregunta perquè se sentia dins "un joc polític", però va assegurar que la seva societat no ha finançat cap partit polític i que ha treballar per a altres formacions al marge de CiU. Rodríguez va dir que si la seva empresa va cobrar de l'Orfeó va ser perquè aquesta entitat els havia encarregat estudis de mercat per a la captació de socis i la posterior bustiada, un extrem que els extreballadors van negar del tot.

Malgrat tot, la comissió no va aconseguir evidències fermes del suposat finançament irregular de CDC, en què també haurien participat, presumptament, les empreses Natur System i Triobra. Els representants de la primera, Roger Valsells i Josep Valsells, havien de respondre per les anotacions de Gemma Montull que vinculaven pagaments del Palau a Natur System després que l'entitat cultural rebés donacions de Ferrovial, contractada per la Generalitat convergent.

Pagament a la Trias Fargas

Les societats vinculades al cas Palau' superen una jornada clau

Amb to altiu, els dos representants d'aquesta societat dedicada a la rehabilitació van negar haver finançat il·legalment CDC, així com l'emissió de factures falses. Josep Valsells va desvincular els seus contractes amb el Palau amb el fet que a l'empresa treballés Daniel Osácar, tresorer de CDC, però sí que va admetre haver fet un donatiu "particular" de 20.000 euros a la fundació d'aquest partit, la Trias Fargas.

El representant de Triobra, empresa que va fer factures milionàries al Palau per obres a casa de Fèlix Millet, va negar tota relació amb CiU, mentre que Clàudia Valsells, extreballadora de CBM 10 i familiar dels responsables de Natur System, va negar haver treballat per al Palau. Hores més tard es va saber que el PP demanarà que torni a comparèixer perquè entenia que aquest testimoni no havia dit la veritat sobre la seva relació professional amb l'entitat.

Va ser la culminació d'una jornada de molts indicis i cap evidència sobre la relació fiscal entre el Palau i CDC.