Viernes, 11 de Junio de 2010

Barcelona considera incívic l'ús del banyador al carrer

Farà campanya però no aplicarà sancions als mig despullats

JORDI MUMBRÚ ·11/06/2010 - 08:20h

L'Ajuntament de Barce­lona considera que passejar sense samarreta pel carrer o fer-ho en banyador és "un acte incívic" que vulnera "les normes de convivència de la ciutat". Per aquest motiu, el consistori va començar ahir a enganxar adhesius a les entrades dels autobusos, al Tramvia Blau, a 31 estacions de metro i a 145 equipaments municipals per difondre un pictograma en què es recomana anar vestit. Es tracta només d'una recomanació i, per ara, no es preveuen sancions.

Tots els establiments privats que ho desitgin es poden afegir a la campanya i penjar també l'adhesiu que barra el pas als banyadors. El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona s'ha mostrat entusiasmat amb aquesta campanya, que també comptarà amb 40.000 fullets, titulats Stop actes incívics. A més, 480.000 plànols turístics de la ciutat portaran també aquesta recomanació.

Un dels primers adhesius que es van enganxar va ser al bus turístic de la plaça de Catalunya. Els xofers es van quedar parats amb la iniciativa: "No tenim cap ordre de TMB en aquest sentit, però, des de fa anys, el 99% dels conductors no deixen pujar gent sense samarreta", explicava ahir un d'ells a Públic.

L'Albert, que treballa al quiosc de dalt de tot de la Rambla, va reconèixer que "a l'estiu es veu molta gent en banyador, sobretot turistes" i que la setmana passada ja es veien moltes noies en biquini. Ahir plovia i de biquinis n'hi havia pocs.

A Barcelona anar sense samarreta o despullat no és delicte. Tot i així, la Guàrdia Urbana va sancionar 92 persones l'any 2008 i 50 més l'any 2009 per passejar completament nues. Les sancions, que són de 120 euros, s'imposen obeint l'ordenança que defensa la dignitat de les persones, ja que s'entén que anar despullat pot ofendre algú.

Algunes sancions també eren per desobediència a l'autoritat, és a dir, per no voler-se tapar quan l'agent ho demana. La majoria d'aquestes sancions es recorren. El grup municipal de CiU reclama més mesures contra aquestes pràctiques.