Viernes, 11 de Junio de 2010

Els veïns volen recuperar l'edifici on s'havia de fer l'hotel del Palau

J. M. / A. M. V. ·11/06/2010 - 08:20h

Els veïns del barri de Sant Pere reclamen a l'Ajuntament de Barcelona que torni a donar un ús públic a l'edifici que hi ha davant del Palau de la Música i on ara es projecta un hotel de luxe. Els dirigents del Palau van aconseguir modificar la qualificació d'aquest immoble, que està catalogat com a Patrimoni Arquitectònic de la ciutat, "aprofitant les seves relacions personals" dins de l'ajuntament i la Generalitat, segons la Fiscalia.

De la mateixa manera que l'ajuntament va modificar el Pla General Metropolità (PGM) perquè l'immoble passés de tenir un ús públic a tenir-ne un de privat, els veïns reclamen ara que es torni a l'estat original. Aquesta presumpta operació fraudulenta, que no va prosperar gràcies a les denúncies dels veïns i que ha esquitxat l'ajuntament i la Generalitat, havia de permetre que l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i la seva mà dreta, Jordi Montull, cobressin una comissió generosa. Des de l'Associació de Veïns del Casc Antic proposen que, quan l'edifici torni a ser públic, s'hi faci "una escola d'arts i oficis o bé una escola de música".

El barri reclama que es desfaci l'operació per tornar l'ús social a la finca

Castells es defensa

El conseller d'Economia, An­to­ni Castells, va trencar ahir el seu silenci després que el seu nom aparegués en la querella contra Fèlix Millet per tràfic d'influències per construir l'hotel del Palau de la Música.

El conseller va manifestar ahir que no va donar tracte de favor a Fèlix Millet per construir l'establiment i va assegurar que el conveni que va signar amb ell "es va fer amb totes les de la llei, perquè hi havia un interès ciutadà". Segons l'escrit del fiscal, Castells va donar llum verda a dues gestions que li va sol·licitar Millet: una permuta urbanística i la requalificació de les finques on un promotor volia construir l'hotel. L'expresident de l'Orfeó havia de guanyar 3,6 milions d'euros per aquestes gestions davant el conseller. La Fiscalia afirmava, a més, que el conseller va signar el conveni sense tramitar els informes jurídics previs i va deixar que fos el mateix Millet qui fixés la indemnització que havia de rebre l'administració per la permuta.

"El que vaig fer va ser signar un conveni i punt, com faig sempre", va dir el conseller en declaracions a RAC 1.

Tot i això, el conseller no es va escapar de les crítiques d'altres partits. La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va afirmar que la conselleria d'Economia sembla "una gestoria de consultes urbanístiques i empresarials". El candidat d'ICV a la Generalitat, Joan Herrera, va dir per la seva banda que "seria positiu" que el conseller Castells donés explicacions al Parlament sobre el tema.