Miércoles, 9 de Junio de 2010

Barcelona viu la manifestació més gran des de l'inici de la crisi

Girona, Tarragona i Lleida també surten al carrer contra la retallada dels sous

G.AYUSO /J.MUMBRÚ ·09/06/2010 - 06:01h

G.AYUSO /J.MUMBRÚ -

Els funcionaris van triar la millor manera per fer notar el seu malestar per la retallada del sou del 5%. Si el seguiment de la vaga als serveis públics va ser poc notòria, la resposta a la convocatòria de manifestació al carrer va ser molt més important. Entre 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 150.000, segons els sindicats, van desfilar pel centre de Barcelona, en la protesta més multitudinària des del començament de la crisi.

El centre de Barcelona va ser un clam de xiulets i consignes contra la retallada. La manifestació va començar a la plaça Universitat. Quan els primers van arribar a la plaça Sant Jaume, els últims encara eren a prop de la sortida. Els funcionaris van tenir com a principal focus el Govern de l'Estat i, especialment, el president José Luis Rodríguez Zapatero. En canvi, hi va haver poques crítiques dirigides cap al Govern català, tot i haver presentat un dels plans més ambiciosos per aconseguir retallar el dèficit.

Clam de xiulets i consignes contra Zapatero, en una jornada festiva

Els més emprenyats amb les decisions de l'Executiu van ser els treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat. "Ni a Renfe, ni al tramvia, ni als ferrocarrils de València ni al País Basc els retallen el sou. Per què a nosaltres sí?", protestava un treballador de 52 anys que en fa 26 que treballa per a FGC. "Si això els ho fan als conductors d'autobusos, munten una protesta bestial", afegia un company.

"És la primera vegada a la vida que m'abaixen el sou", deia indignada Dolors Vallejo, mestra des de fa 30 anys al CEIP Benviure, de Sant Boi. Ahir va anar a la manifestació perquè considera que si hi ha retallades "han d'arribar a tothom igual". La bibliotecària de la Facultat de Dret de Barcelona Montse Morantes, de 36 anys, coincidia amb ella en el fet que "la gent té una idea equivocada dels funcionaris, perquè n'hi ha molts d'interins, sense feina estable i que cobren poc".

Certament, a la manifestació hi havia gent de totes les edats però, sobretot, molts joves. En un ambient reivindicatiu però alhora també amb to festiu, no hi va faltar una petita performance que van oferir els bombers, que van llançar sorollosos petards a la plaça Sant Jaume i van fer un trenet que es va guanyar les simpaties de tots els manifestants. La cançó d'un grup de noies que entonaven amb bona veu i ritme "ZP dimite" va merèixer també molts aplaudiments.

"Hi ha funcionaris sense feina estable i que cobren poc", diu una jove

Tot i que la retallada de la nòmina es veurà reflectida a finals de mes, la majoria ja ha­vien fet càlculs de què els pot suposar. Per a la Pepi i la Lluïsa, amb 19 i 15 anys d'experiència professional com administratives de l'ICS, suposa uns 50 euros menys al mes. Consideren que aquests diners no són el principal problema: "No ho podem acceptar. Si ho fem, això és només el preludi del que vindrà", asseguraven.

També hi van haver crítiques a la "mala gestió" dels diners públics i a la falta de control que permet "robatoris" com els del cas Millet i Pretòria. "Retallen el sou a les persones, però es gasten molts milionsen la consulta de la reforma de la Diagonal", protestava un mestre de l'escola Baloo de Montbau.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va demanar al Govern que prengui nota de l'assistència i "recuperi el diàleg" amb els sindicats per reconduir les mesures per reduir el dèficit. A Zapatero li va advertir que ell pot ser l'únic responsable de la convocatòria d'una eventual vaga general. "Si la reforma laboral que s'està preparant és lesiva per als treballadors, la vaga general està servida", va afegir Josep Maria Àlvarez, de la UGT.

Per una vegada, policia i sindicats sí que van coincidir a xifrar el seguiment de la convocatòria a Girona, amb 6.000 manifestants que van recórrer el barri Vell. A Tarragona unes 4.000 persones van participar en la manifestació que va acabar a la subdelegació del Govern, informa M. Moreira. Una trentena de treballadors del Consell Comarcal de l'Alt Camp es van vestir de dol i van convidar a torrons i neules, perquè "la paga doble de Nadal serà un 46% més petita". A Lleida es van manifestar unes 2.000 persones.