Miércoles, 9 de Junio de 2010

Més protestes que absències a la feina

La vaga té més incidència als ferrocarrils, la televisió i la ràdio

PÚBLIC ·09/06/2010 - 06:00h

PÚBLIC -

La vaga de funcionaris va tenir ahir un seguiment irregular, cosa que va garantir el funcionament de la majoria de serveis públics. Segons el Govern, del gairebé mig milió de funcionaris que treballen a Catalunya entre personal de les administracions locals, de la Generalitat (universitats i empreses públiques i centres concertats) i de l'Estat, van seguir activament la protesta el 18,70%, una xifra que els sindicats van elevar fins al 75%.

A Barcelona, l'ajuntament va xifrar en un 21% el seguiment de l'aturada per part dels seus funcionaris, mentre que pels sindicats la van secundar el 50% de les 7.247 persones que estaven convocades. Els centres cívics i serveis socials van operar, mentre que bona part de les biblioteques van tancar o van funcionar amb serveis reduïts.

El servei que més va notar l'aturada va ser el de Ferrocarrils de la Generalitat, que van deixar de circular tret dels serveis mínims en hora punta. També es va fer sentir l'aturada del 51,5% dels treballadors de les empreses de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals,ja que les programa­cions habituals de TV3, el 3/24, el 33 i el grup d'emissores de Catalunya Ràdio es van modificar, tot i que es van complir també uns serveis mínims.

A les escoles el seguiment de la vaga per part del professorat va ser molt desigual. Alguns centres van fer classes amb normalitat i altres van quedar completament buits. Mentrestant, als hospitals, l'única diferència respecte d'una jornada normal eren els cartells enganxats als vidres que cridaven a la vaga.

El fet que el Sindicat de Metges i el Satse, els sindicats majoritaris al sector, no convoquessin vaga va reduir molt l'afectació. A l'Hospital del Mar de Barcelona va ser un dia normal i no es va haver de suspendre cap de les consultes externes previstes, ni tampoc es van produir llargues cues a urgències, on hi va haver molts menys pacients que en un dia normal. El mateix va passar a Bellvitge, on el personal va treballar ahir com qualsevol altre dia. "No és bona idea protestar des d'un hospital, perquè perjudiques la gent", raonava un metge per explicar la baixa incidència de la vaga entre els seus companys. Per contra, entre el personal administratiu sí que hi havia més baixes.

Als centres d'assistència primària els pacients no van notar cap modificació en les visites programades. "No s'ha notat ambient de vaga", assegurava María José Toribio, la directora del CAP Llefià, situat en un dels barris més poblats de Badalona. Els serveis mínims no es van haver d'activar perquè el personal no va faltar.

Només un 17% dels jutjats de Barcelona ciutat es van veure afectats pel seguiment de la vaga. Quatre jutjats penals i dos jutjats d'instrucció de Barcelona van haver de suspendre els judicis previstos.

Incidents aïllats

La jornada va transcórrer amb normalitat, a excepció d'alguns incidents aïllats. Un dels més remarcables va ser la crema de neumàtics per part d'un grup de vaguistes a l'avinguda Diagonal en plena hora punta del matí, que va provocar retencions. Poc abans, alguns treballadors es van tancar i encadenar a les oficines de recursos humans del carrer Escar de la capital catalana, mentre que les dependències de Parcs i Jardins a l'avinguda Tarragona es van segellar amb silicona. A Cerdanyola, a les vuit del matí alguns individus van cremar neumàtics a la B-30 i van entrar a les cotxeres i van trencar els vidres i les rodes de set autobusos que van a la Universitat Autònoma, que no van poder fer el servei habitual.

El Govern veu "legítima" la vaga dels funcionaris, va valorar ahir el conseller Josep Huguet fent funcions de portaveu de l'Executiu. "A ningú li agrada que li retallin el sou", però va reafirmar la necessitat de fer sacrificis.