Martes, 8 de Junio de 2010

Economia avança diners per pagar els deutes

Les empreses amb conveni rebran prop de 200 milions d'euros amb urgència

D. C. S./ G. A. ·08/06/2010 - 04:30h

Dijous que ve els hospitals que depenen en part d'un concert amb la Generalitat podran agafar una mica d'aire. El Departament d'Economia i Finances els avançarà una petita part dels diners que els deu en concepte de polítiques retributives i regularitzacions de l'any passat, dues partides que en conjunt sumen prop de 200 milions d'euros. Estava previst que es pagués el pròxim 30 de juny, però Finances ha decidit avançar part d'aquesta factura com a senyal de bones intencions i per pal·liar l'angoixa dels centres concertats.

La setmana passada aquests centres van tenir coneixement que el pagament de la factura del mes d'abril del concert sanitari de 440 milions d'euros es retardarà 15 dies, i passarà dels habituals 75 dies de pagament als 90, cosa que suposarà tenir els diners al compte corrent el 30 de juny. Els dos pagaments pendents de la Generalitat superen els 600 milions.

"Si és una situació conjuntural, les entitats podem trobar instruments per afrontar aquest problema de tresoreria, però volem que ens confirmin l'escenari", assegurava la directora general de la Unió Catalana d'Hospitals, Roser Fernández, que advertia que si no fos així "necessitem temps per reaccionar". El Govern nega aquesta possibilitat i assegura que el termini de pagament de la Generalitat és dels millors entre les administra­cions públiques. La por és que aquesta situació es generalitzi en els pròxims mesos i provoqui tensions de caixa en unes companyies privades que no sempre guanyen diners i han de suportar igualment el pagament als seus proveïdors.

I s'afegeix a un altre obstacle: la negociació amb els sindicats per acordar com es porten les retallades del concert als salaris de les plantilles d'aquestes empreses, també cridats a la vaga d'avui.

Els problemes amb el pagament mensual dels 440 mi­lions d'euros evidencia dues coses. La primera, el cost del servei públic de salut a Catalunya aquest pagament n'és només una part en un moment en què cada vegada s'intensifica més el discurs del copagament com a instrument dissua­siu de l'ús de la sanitat. La segona, els problemes financers de la Generalitat, que per primera vegada en dues dècades dóna senyals de problemes de tresoreria per assumir les seves factures el concert educatiu rep els pagaments sense problemes, segons fonts de la Generalitat, just pocs dies després de llançar un fort pla d'ajustament per re­duir el seu dèficit pressupostari, de més de 6.000 milions d'euros.

La crisi arriba poques setmanes després que el conseller del ram, Antoni Castells, s'afegís als viatges institu­cionals del seu departament. Va viatjar a Londres i Tòquio i va donar la cara en primera persona per vendre l'excel·lència de les finances autonòmiques i la qualitat del deute de la Generalitat. És la fórmula habitual amb què l'Executiu aconsegueix en els mercats internacionals liquidesa per poder afrontar les seves despeses. Però després de la crisi a Grècia, el deute de l'Administració i l'espanyol no és cap excepció ven poc.