Viernes, 4 de Junio de 2010

Càritas atén un terç més de persones que l'any passat

La crisi dispara les necessitats d'ajuda per a habitatge i alimentació

PÚBLIC ·04/06/2010 - 08:20h

El nombre de persones que truquen a la porta de Càritas per demanar ajudes socials no ha parat d'augmentar des de l'any passat. És la conclusió bàsica de la memòria anual del 2009, presentada ahir per la fundació de les diò­cesis de Sant Feliu, Terrassa i Barcelona. Durant els primers cinc mesos de l'any, Càritas ha atès a 40.511 persones, un 35% més respecte al mateix període de l'any passat.

Però un dels símptomes que preocupa més l'entitat és la gent que en el passat havia necessitat el suport de la fundació i que actualment es veu obligada a tornar-hi. Tot i això, el director de Càritas Barcelona, Jordi Roglà, també ha destacat que moltes persones s'adrecen a Càritas per primera vegada.

La fundació va aprofitar la presentació de la seva memòria per criticar amb força les retallades per fer front a la crisi que portaran a terme tant el Govern central com la Generalitat. Els membres de Càritas van titllar "d'inadmissible" la disminució dels ajuts als projectes de desenvolupament al Tercer Món.

Una de les dades més rellevants és que entre gener i maig d'enguany tres de cada quatre persones que han anat a Càritas estan a l'atur, un 19% més que durant tot l'any passat.

Els programes de suport que ofereix Càritas són força amplis: des d'assessoria jurídica fins a orientació psicològica, passant per centres d'acollida a mares maltractades o sense recursos. A tot això cal sumar l'ajut econòmic, en concret d'1,8 milions d'euros a les comarques de Barcelona, la meitat dels quals es destinen a habitatge, i un 16% a alimentació.

Més enllà de les dades, Roglá va fer atenció a les conseqüències socials i personals que la crisi ha comportat en molts casos, entre ells els de "depressió, ansietat, conflictes socials i l'augment de la delinqüència i la xenofòbia", segons va comentar el director de Càritas Barcelona.

Tarragona dobla els usuaris

La tendència de més necessitats també es confirma a Tarragona. "Aquest negoci nostre no busca guanyar clients, sinó perdre'ls", valorava el delegat de Pastoral Social, Santiago Soro. Càritas de Tarragona ha doblat els seus usuaris durant el 2009. En algunes parròquies fins i tot s'ha triplicat el nombre de persones ateses.

Pel que fa als ingressos, a Tar­ragona es va aconseguir recaptar més d'1,4 milions d'euros, dels quals un 30% prové de la Generalitat i dels ajuntaments, mentre que l'altre 70% respon a aportacions i subvencions internes de l'entitat. Els recursos es mantenen respecte al 2008, però les necessitats s'han disparat.