Miércoles, 2 de Junio de 2010

ERC afluixa i ja no durà el 'cas Pretòria' al Parlament

Puigcercós es conforma, com ICV, amb una roda de premsa de Castells i Nadal

FERRAN CASAS ·02/06/2010 - 04:36h

FERRAN CASAS -

Arrencada de cavall, parada de burro. El president d'ERC, Joan Puigcercós, va exigir en una entrevista dilluns que els consellers Antoni Castells i Joaquim Nadal, del PSC tots dos, compareguessin al Parlament per explicar els tractes amb els imputats en la trama de corrupció urbanística Pretòria. Ahir, 24 hores després, van donar algunes explicacions en la roda de premsa del Govern i ERC, però també ICV-EUiA, que compartia la petició, en van tenir prou i es van donar per "satisfets".

La idea era aclarir les seves relacions amb l'exdiputat del PSC Luis García, àlies Luigi, i amb els influents exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. CiU i el PP estaven disposats a donar el sí a la petició, malgrat que eren partidaris de vincular les compareixences pel Pretòria a la comissió que avui s'obre al Parlament i que investigarà els comptes de CDC per aclarir si el partit es va finançar irregularment a través del Palau i de la concessió d'obra pública.

El PSC no volia veure's en el punt de mira i per això el president José Montilla va despenjar ahir el telèfon i va trucar a Puigcercós. Van acordar deixar-ho tot plegat en una compareixença de premsa de tots dos per explicar-se. Segons ERC, la compareixença de Nadal no estava prevista, tot i que, a més del Pretòria, va explicar també la retallada d'obra pública.

La decisió de Puigcercós de fustigar els seus socis obeïa a la voluntat de recuperar certa equidistància després d'acceptar constituir i presidir la comissió dels comptes de CDC.

Castells va indicar que seguiran explicant-se on calgui i que si el Parlament els reclama circumstància que requeriria que un dels dos socis del PSC se sumés a l'oposició hi aniran. Va quedar clar que no ho faran a petició pròpia, com pretenia Esquerra fins ahir.

Un punt insidiós

El conseller Castells, que va mantenir contactes sovintejats amb Alavedra, va detectar un punt "insidiós i lamentable" en l'actitud dels seus socis. Al seu torn, Joaquim Nadal va treure importància a les trobades amb implicats en la trama. "Cada any rebo centenars de persones que volen o més obra o encàrrecs que no tenen", va assegurar. Nadal va afirmar que mai havia tingut contacte amb Alavedra o Luigi, a diferència dels que "puntualment" sí que tenia amb la resta malgrat que no els va complaure.

Fonts d'ERC van assegurar que "preferien" les compareixences al Parlament però es van conformar. "En tenim prou", admetien.

Dins la formació republicana no tothom secundava ahir la petició que dilluns va formular Puigcercós. Sectors del Govern i de la direcció no veien amb bons ulls que el president del partit incomodés el soci majoritari.

Dos casos diferents

"Ara estratègicament el que convé és desgastar CiU amb el cas Millet i no de desviar l'atenció, més quan sabem que Castells i Nadal no aclariran res", admetia un membre de l'executiva. També descartaven (de fet Puigcercós no ho va arribar a demanar) vincular els dos casos de corrupció. En un hi ha possible finançament il·legal d'un partit i en l'altre no, "i CiU i PSC no s'haurien mossegat".

El PSC, que hores després de fer-se públic el sumari no descartava res, ja es va mostrar dilluns contrari a les compareixences.