Martes, 1 de Junio de 2010

ERC intenta forçar Castells i Nadal a donar explicacions

Puigcercós espera que els consellers compareguin a petició pròpia

FERRAN CASAS ·01/06/2010 - 06:19h

Feia dies que ERC donava voltes a la manera de treure rèdit polític a les relacions que alts càrrecs del PSC i CiU mantenien amb alguns imputats a la trama de corrupció urbanística Pretòria. Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Luis García o Bartomeu Muñoz apareixen al sumari usant de manera íl·licita els seus contactes per enriquir-se. Entre els contactats apareixen de forma directa dos consellers de la Generalitat. Es tracta dels socialistes Antoni Castells i Joaquim Nadal.

El líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, va demanar ahir formalment que tots dos compareguin al Parlament per explicar els tractes que van tenir amb la trama Pretòria. Els republicans consideren que ho haurien de fer a petició pròpia, però avisen que si no és així buscaran el suport de CiU (amb qui tenen majoria absoluta) per forçar la seva presència en ple o en comissió.

En declaracions a RAC 1, Puigcercós va assegurar que està "segur de la seva honorabilitat" però que precisament per això espera que donin les "explicacions" que calguin. El candidat d'ERC a les properes eleccions catalanes va evitar alimentar la sensació que el seu partit, que va acceptar constituir i presidir una comissió d'investigació sobre el possible finançament irregular de CDC vinculat al cas Palau, només fa el joc als seus socis de Govern en aquest assumpte. Sense entrar a valorar altres compareixences a banda de les de Nadal i Castells, va admetre que potser "sí que caldrà" plantejar-se una comissió sobre el cas Pretòria com la que havia demanat Artur Mas abans que es conegués el contingut del sumari.

Els republicans opinen, però, que els nacionalistes estan encara en disposició de donar suport a les peticions de compareixença malgrat que al sumari Mas evidencia les seves bones rela­cions tant amb Prenafeta com amb Alavedra, que en cas de comparèixer al Parlament ho haurien de fer en una comissió ad hoc perquè ja no són càrrecs públics.
Divendres passat Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, va demanar que Nadal i Castells compareguessin. Ho va vincular, però, a la comissió de CDC i el cas Millet, que avui començarà a caminar al Parlament.

ICV ho va recomanar

ICV-EUiA, que també se sent alliberada de la taca de la corrupció i busca recollir-ne algun rèdit polític, va afirmar la setmana passada que seria necessària alguna compareixença. I ahir Joan Herrera va refusar barrejar els dos casos de corrupció, però sí que va advocar perquè s'expliquin sobre la Pretòria totes les persones que ho han de fer.

I el PSC, que fora de micròfon deia no "tenir problemes" perquè Nadal i Castells (més ben parat el primer que el segon al sumari) compareguessin, refusava ahir les compareixences a partir d'un sumari "oceànic" i que, en seu parlamentària, només es podria tractar de manera superficial, segons advertia el seu portaveu, Miquel Iceta.

No ho veu així el PP, que aquesta mateixa setmana demanarà que la comissió del cas Millet i CDC s'ampliï al cas Pretòria, una trama que desgasta als dos grans partits.