Viernes, 28 de Mayo de 2010

Mas, Castells i Nadal neguen cap vinculació amb el cas

Els polítics que figuren al sumari es desmarquen de la trama

A. M. V. ·28/05/2010 - 06:24h

A. M. V. -

A mi que no em mirin. Ningú no ho va dir, però aquesta era l'actitud que van mirar de transmetre ahir els polítics que apareixen esmentats al sumari del cas Pretòria.

Tots els ulls buscaven al Parlament el líder de CiU, Artur Mas, i els consellers que més sovint van patir la pressió dels intermediaris de la trama urbanística, que segons el sumari van ser Antoni Castells (Economia i Finances) i Joaquim Nadal (Política Territorial i Obres Públiques).

Mas va admetre haver facilitat a Prenafeta el telèfon d'una regidora de CiU a Cerdanyola, tot i que va puntualitzar que no sabia per a què el volia. "Parlar no és delicte i els grups i els consellers se n'afarten cada dia, de parlar", exposava.

Mas, no obstant això, no va explicar la normalitat amb què va accedir a citar-se amb empresaris que "li havien de demanar una cosa", el nom dels quals Prenafeta no li podia dir per telèfon.

Una de les grans incògnites que deixa oberta el sumari és si el "Quim" que apareix reiteradament en les converses entre els pretorians era el conseller Nadal. El veterà polític ho va negar, i ahir va afegir que no havia "rebut cap pressió" per part de Prenafeta o Alavedra. "Vaig rebre una o dues trucades telefòniques i un o dos correus electrònics perquè em reunís amb un empresari a qui vaig rebre i el vaig enviar a l'Incasòl perquè negociés la venda d'uns terrenys, res més", va explicar. El conseller va voler mirar enrere i va manifestar que "en 32 anys ocupant càrrecs públics mai, mai, mai ningú ha pogut fer amb mi cap tracte de favor, i els que ho han intentat han rebut un cop de porta als nassos". A més, va dir que no sortirà de la política "ni més pobre ni més ric del que he estat" i va puntualitzar que fonts jurídiques li havien dit que ell no era el "Quim".

Algunes fonts assenyalen Joaquim Llach, exresponsable de les finances del PSC, però des del partit assenyalaven que no ocupa cap càrrec a la formació des del 2004.

Els "senyors" i Castells

"Miri, jo no em deixo pressionar, i ho saben molt bé les persones que van parlar amb mi, i pobres d'ells si ho haguessin intentat!", deia per la seva banda Castells. El conseller es va limitar a explicar que "hi ha uns senyors que representen una immobiliària relativament coneguda que es diu Espais, i ens diuen que hi ha un edifici al Fòrum que ens pot interessar". L'operació, però, no va fructificar.

Un altre dels noms que consta al sumari és el de Joan Laporta. L'encara president del Barça va explicar així el motiu pel qual no va poder comunicar-se amb Muñoz: "L'alcalde de Sant Coloma em va trucar de manera insistent, però jo no vaig agafar-li el telèfon, crec que no el tenia ni memoritzat i no sabia qui era". Tanmateix, va mostrar-se irònic en dir que "es veu que deien aquest fill de puta no m'agafa el telèfon'".