Viernes, 28 de Mayo de 2010

El secret més ben guardatde Barcelona

La desena edició del Primavera Sound presenta en directe un dels grups emergents de l'escena local

NINA G. SABATÉS ·28/05/2010 - 06:24h

NINA G. SABATÉS -

Molt de temps abans que publiquessin el seu primer treball discogràfic, a Barcelona tothom parlava de Mujeres. Els seus concerts incendiaris i divertits en tenen la culpa. El quartet, sorgit del cor de l'escena musical de la ciutat, practica un garage rock que s'assembla al so de bandes actuals com The Black Lips, Dead Ghosts o Jacuzzi Boys, i remet a altres de molt més antigues, com The Sonics o The 13th Floor Elevators.

Aquest gènere, que va esclatar a finals dels seixanta i als setanta, es basava en un rock visceral, pur i dur, amb guitarres i bateries potents i enèrgiques, i es desfermava en locals petits, que podien ser garatges, davant una concurrència minsa però entregada. Esperit punk i melodies vocals completen el paisatge sonor de Mujeres. Ja sigui tocant a l'Heliogàbal, al barri de Gràcia, o a l'Apolo 2, al Paral·lel, el cert és que en escena aquests barcelonins es deixen endur per la urgència de la música i converteixen cada ocasió en un huracà de bones vibracions.

El quartet practica un rock visceral, pur i dur, amb guitarres i bateries potents

"El que la gent rep és el que fem des de la passió més pura", afirma Martín Gutiérrez, el bateria del grup, que completen Yago Alcover, guitarra i veu, Pol Rodellar, baixista, i Martí Gallén, guitarra. L'escena musical dels darrers anys a Barcelona connecta un conjunt de joves aficionats a la música amb les sales esmentades, i amb altres grups com Tarántula, Veracruz, Cuchillo o Miss Carrussel, locals d'assaig i comunitats digitals com Scanner FM.

Així, la maqueta que es venia als directes es va esgotar i ha esdevingut una peça de culte. "Les primeres cinquanta van volar i em vam fer 250 més, que també van desaparèixer. És un misteri! La vam gravar superràpid perquè marxàvem a tocar als sanfermines. Això també va ser una proposta boja, ja que cap dels nostres amics sabia que teníem un grup, tots venim del món del cinema", explica.

Un dels CD va arribar fins a un concurs internacional promogut per una marca de roba i Mujeres va ser-ne finalista. "Molts peixos grossos de la indústria havien escoltat la nostra maqueta!", exclama Gutiérrez. El premi va ser la gravació del primer videoclip entre la prestigiosa productora britànica Blinkink i els joves talents emergents de Mujeres. El clip de Reyerta n'és el resultat. "Va ser com col·laborar en un projecte aliè", recorda Martín. "Nosaltres només érem uns extres. Tant la roba com el mateix realitzador eren molt més importants", reconeix.

Sortits de locals petits, ara acaben de venir del Regne Unit, on desperten molt interès

El disc debut de Mujeres també es va fer força de pressa i captura la immediatesa i la frescor del so en viu. S/T (Sones) es va gravar en set dies als estudis Ultramarinos de Sant Feliu de Guí­xols, amb el cèlebre productor Santi Garcia, i va veure la llum a final de l'any passat. "Va ser com fer una masterclass sobre cada tema", apunta el bateria.

Per al concert del Primavera Sound ja tenen preparada l'edició en vinil són fanàtics del vintage, que volen donar als artistes amb els quals compartiran escenari: "Panda Bear, Thee Oh Sees o Condo Fucks, que són els Yo La Tengo fent versions punk rock... ens agraden molt!", diu Gutiérrez. També estrenaran dues cançons noves i vénen molt motivats després d'una fructífera gira pel Regne Unit, on Mujeres desperta tot l'interès.