Viernes, 28 de Mayo de 2010

Una taca anomenada 'Pretòria'

L'escàndol urbanístic deriva en una pugna política que influirà en les eleccions de la tardor

ALBERT MARTÍN VIDAL ·28/05/2010 - 06:24h

"Això no pot ser, perquè a nivell formal és una taca, jefe, fica-t'ho al cap, no et vull escalfar el cap però és una taca, un paper d'aquests és una puta taca". La frase forma part del sumari de l'operació Pretòria, l'escàndol urbanístic més important de la història recent catalana, i la va adreçar el cervell de la trama, Luis García, Luigi, a Bartomeu Muñoz, llavors alcalde de Santa Coloma de Gramenet, per advertir-lo sobre un document de l'Ajuntament que els exposava.

L'activitat presumptament delictiva de la trama es remunta al 2002 i es va allargar fins al 2009, segons la investigació del jutge Garzón. I a mesura que creixia la força econòmica i política dels seus protagonistes, ho feia també l'ambició dels constructors. Van recórrer a tres obreportes com el mateix Luigi, exdiputat del PSC, i dos homes forts dels governs convergents de Pujol com Lluís­ Prenafeta i Macià Alavedra. Amb ells van transcendir l'àmbit municipal barceloní en què havien fet negocis tan lucratius per pressionar i temptar consellers de la Generalitat.

El PSC marcava ahir distàncies amb el «delinqüent» Bartomeu Muñoz

L'ascendència política d'alguns dels imputats queda fora de dubte i afecta els dos grans partits catalans, PSC i CiU, que han viscut les evolucions del cas amb inquie­tud indissimulable. Ahir mateix, un destacat dirigent socialista minimitzava l'activitat de la Pretòria al marge de Santa Coloma i marcava distàncies amb Muñoz: "No era polític, ni socialista, ni res: era un delinqüent".

Al bàndol convergent admetien que la presència d'Artur Mas al sumari com a amic i col·laborador de Prenafeta i Alavedra no els ajuda. Malgrat tot, miraven de mostrar fortalesa davant la comissió d'investigació que el Parlament farà sobre la relació dels comptes de CDC amb el Palau de la Música de Millet. "No tenim cap por, i si volen que portem el Pujol, el portarem per veure com destrossa els que l'acusen", deia un diputat.

Crisi, centralitat i corrupció

L'acusació mirarà de demostrar si els imputats eren una associació il·lícita

La confluència de tots dos escàndols en un moment de crisi econòmica aguda i quan falta mig any per les eleccions fa que la corrupció entri inevitablement en una precampanya que fins ara havia estat basada en la crisi, el recurs de l'Estatut i la pugna entre Montilla i Mas per ocupar la centralitat política. Ara, a més, els dos aspirants a la presidència de la Generalitat hauran de convèncer la ciutadania de l'honradesa dels seus partits i de la manca d'escrúpols de l'adversari.

Però la batalla política no és l'única que s'obre amb l'impacte de les 11.000 pàgines que configuren el sumari del cas. Els imputats ja treballen amb alguns dels advocats de més prestigi de Catalunya per preparar un cas on hi haurà dos ossos: el delicte d'associació il·lícita i el de tràfic d'influències. Així com hi ha evidències clares que hi va haver frau a la hisenda pública, exaccions il·legals i falsedat documental, la fiscalia té el repte de provar que el nucli dur dels pretorians Luigi, Prenafeta, Alavedra, Muñoz, Dobarco, Casamitjana i Singla formaven un grup organitzat més enllà dels interessos passatgers. En el cas dels tres intermediaris, els advocats jugaran una carta previsible: que ni la intermediació ni el cobrament de comis­sions són delicte. Fonts judicials han explicat que l'acusació els atacarà amb la del tràfic d'influències i el suborn.

Al llarg del sumari hi ha proves constants que els protagonistes dels fets sabien a què s'exposaven. "Lluís, no parlis per telèfon que no pots fer preguntes compromeses", demanava Prenafeta a Casamitjana. Les advertèn­cies van ser en va i el temps ha donat la raó a Luigi, el cervell del cas: la Pretòria s'ha convertit en una gran taca per a tota la societat catalana.