Jueves, 27 de Mayo de 2010

Col·lecta popular a Barcelona per fer d'acusació contra Millet

Els veïns emeten bons per cobrir les despeses judicials i "treure's l'espineta"

 

GLÒRIA AYUSO ·27/05/2010 - 08:20h

Els veïns de Barcelona inicien avui una col·lecta popular per personar-se com a acusació en el judici contra Fèlix Millet i l'ús indegut dels fons de la institució que representa el Palau de la Música. L'objectiu de la iniciativa és que tothom "es pugui treure l'espineta" davant "un gran greuge contra la societat civil", refer "el bé públic malmès" i "esbrinar tota la veritat" sobre el cas Millet, tal com expliquen els seus promotors.

La campanya d'autofinançament es fa a través de l'emissió de bons de 50 euros que es poden adquirir des d'avui i que impulsen la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC), CCOO i el Centre de Treball i Documentació (CTD). S'emetran 120 bons retornables (els diners es tornaran quan acabi el procés judicial) i 120 bons solidaris, amb què els ciutadans i entitats que els adquireixin aportaran els diners a fons perdut.

La iniciativa parteix del desig dels veïns de presentar-se com a acusació popular. No obstant això, es van trobar que el jutge els va imposar la presentació d'una fiança de 6.000 euros. "La fiança és un mètode dissuasiu per evitar que s'hagin d'iniciar processos judicials per qualsevol iniciativa popular. Però quan la fiscalia ja l'ha iniciat, com és el cas, això no acostuma a passar", explica la presidenta de la FAVB, Eva Fernández, que considera que el manteniment de la fiança amaga un intent d'evitar la participació directa dels ciutadans en el judici "i fugir del control extern, que és precisament el que volem fer", assevera. Per Fernández, el cas té moltes ramificacions, també polítiques, i el procediment judicial serà molt llarg. "Volem participar directament per arribar fins al final de tot, cridar els testimonis que calgui, evitar que amb el temps el cas caigui en l'oblit i es tanqui amb un acord que ho tapi tot".

L'advocat dels veïns, Àlex Solà, va manifestar en un programa de ràdio que calia pagar una fiança per poder exercir l'acusació popular. "Ens va sorprendre rebre moltes trucades de persones que s'oferien a participar econòmicament", assenyala la presidenta veïnal. D'aquí que s'hagi optat per la col·lecta, que fa extensiva la participació en el procés a tots els ciutadans. "La societat civil, sense interessos, és la garantia de control, i té la responsabilitat d'actuar", comenta Ada Colau, del DESC.

D'altra banda, d'aquí una setmana es constituirà la comissió parlamentària sobre el presumpte finançament irregular de la fundació de CDC a través del Palau. El Parlament també tramita la Llei del Protectorat, que supervisarà fundacions per evitar la desviació de fons.