Miércoles, 26 de Mayo de 2010

El CCCB mostra l'espontaneïtat de tres ciutats unides pel mar

Expo: 'Barcelona-València-Palma'

TONI POLO ·26/05/2010 - 08:48h

Ciutats germanes? Cosines? Amigues? Barcelona, València i Palma de vegades tenen bon rotllo, de vegades, no. Són "cosines germanes", segons l'escriptor mallorquí Melcior Comes, comissari de l'exposició Barcelona-València-Palma. Una història de confluències i divergències, juntament amb l'artista barceloní Ignasi Aballí i el periodista valencià Vicent Sanchis. Tots tres, procedents d'àmbits geogràfics i professionals diferents, han concebut una exposició que, "partint de les proximitats i dels elements comuns, fa emergir totes les diferències", en paraules de Josep Ramoneda, director del CCCB, que acull la mostra des d'avui i fins al 12 de setembre. "Una exposició no per a entesos, sinó que permet una lectura sense sobreentesos", va afegir.

No es pretén oferir l'art d'avantguarda de cada ciutat. No en són protagonistes Barceló, Adrià ni Calatrava, que hi apareixen de passada. La mostra plasma les ciutats reals, quotidianes, des de l'època medieval fins al futur que els espera. I, sovint, hi ha pocs arguments més diaris que els del mal gust: "Es dóna valor a aspectes que no eren a l'aparador", diu Jordi Balló, cap d'exposicions del CCCB. "Especulació, horterisme, espectacle, corrupció... també és això el que uneix les ciutats". La col·lecció de souvenirs és "esfereïdora": "És el joc mòrbid de la lletjor ciutadana. Només ens ha faltat el barret mexicà...", comenta Vicent Sanchis.

Els destinataris d'aquests objectes també prenen protagonisme a la mostra. Se'ls ha donat una càmera i han pujat als busos turístics. "Mostren la ciutat pura i dura", diu Aballí. "Fan zooms quan passen per la Pedrera, per la Casa Batlló... i pel Nespresso, esclar".

Millet salva Barcelona

Sobre la corrupció, "Fèlix Millet ha aixecat el nivell de Bar­ce­lona", diu Daniel G. Andújar, autor d'una maqueta (emmoquetada amb bitllets de 500 i 100 euros) de la casa que el president de l'Orfeó Català es va fer a l'Ametlla. Al costat, el bust de l'alcalde de Barcelona Porcioles que va fer Brossa "en record d'un malson". I, penjant de les parets, tot un "homenatge" a la corrupció, amb vestits d'home, escombretes de vàters de disseny, bolsos caríssims referències directes a Camps, Matas i Rita Barberà, respectivament.

Unides pel mar, Barcelona, València i Palma viuen abocades a la platja, que l'exposició converteix en autèntica passarel·la de la vida urbana de les tres ciutats que en els darrers temps han crescut a cops de grans esdeveniments, com recull la mostra.

Les llengües (autòctones i incorporades), el destí que depara el canvi climàtic, recorreguts en taxi, estadístiques curioses o noms comuns de carrers també donen la idea de la relació entre les tres ciutats: "Tots tenim Paus, Miracles i Esparregueres", diu Sanchis.