Miércoles, 26 de Mayo de 2010

Una superfície equivalenta set illes de l'Eixample

El Barça cedirà a l'ajuntament espai per fer-hi equipaments socials

JORDI MUMBRÚ ·26/05/2010 - 08:48h

La requalificació del FC Barcelona transformarà 70.600 metres quadrats, una part de la ciutat equivalent a set illes de l'Eixample. Actualment, en aquest espai hi ha diferents equipaments esportius del Barça, el més gran dels quals és el Miniestadi. A canvi d'aquesta requalilficació, que permetrà que es facin 1.600 habitatges on només es podien fer equipaments esportius, el Barça compensarà l'Ajuntament de Barcelona amb la cessió de diferents terrenys de la ciutat a les Corts, a Gràcia i també a Montcada i Reixac.

Les Corts és la zona que més es transformarà amb aquesta requalificació. El Barça hi construirà 1.600 habitatges, la meitat dels quals seran de protecció oficial. A més, l'entitat esportiva cedirà 31.700 metres quadrats al barri, que serviran per fer una gran zona verda. També donarà 11.200 metres quadrats que l'ajuntament utilitzarà per fer-hi un ambulatori, una residència per a gent gran, un centre de dia, una escola bressol, un CEIP, un IES, un centre cívic i equipaments esportius.

Els nous serveis es faran a les Corts, Gràcia i Montcada i Reixac

A Gràcia i Montcada

A causa de les dificultats per trobar més espai a les Corts, el Barça es gastarà 30 milions d'euros per comprar dos terrenys més fora del barri per entregar-los a l'Ajuntament de Barcelona i acabar de compensar així la requalificació.

Si tira endavant, el pla trigarà 12 anys a estar totalment enllestit

Un d'ells ocupa 8.000 metres quadrats i és a la plaça d'Alfons Comín, a la part més alta de Gràcia, al barri de Penitents. En aquesta zona encara no se sap que s'hi farà, perquè ho decidirà el districte de Gràcia. Finalment, la darrera compensació serà el lliurament de 70.000 metres quadrats a Montcada i Reixac que es destinaran a equipaments esportius. Aquest és el punt que més polèmica ha aixecat entre els veïns, que volien tots els equipaments dins de la ciutat de Barcelona.

Veïns dividits

Una part dels veïns estan a favor de l'acord però una altra s'hi oposa radicalment. Critiquen que es tracta d'un pelotazo com el que va fer en el seu moment el Reial Madrid. Els veïns contraris al projecte consideren injust que el Barça compensi a l'ajuntament amb terrenys a Gràcia i a Montcada i Reixac, ja que els veïns de les Corts no en podran gaudir. Una altra de les crítiques és que si el Pla General Metropolità (PGM) ja preveu que en aquest barri s'hi han de fer equipaments, quan vinguin els veïns que ocuparan els habitatges nous, encara seran més necessaris.

Els acords entre l'ajuntament i el FC Barcelona no estan tancats definitivament, ja que encara queden dues aprovacions diferents i eleccions al Barça i a la Generalitat. En cas que cap d'aquests tràmits modifiqués el projecte, no s'acabarà de desenvolupar fins d'aquí 12 anys.