Miércoles, 26 de Mayo de 2010

El Síndic dubta de la majoria d'edat d'un jove expulsat

Proves radiològiques realitzades el 2009 determinaven que el jove tenia 16 anys

PÚBLIC ·26/05/2010 - 08:48h

PÚBLIC -

El Síndic de Greuges de Catalunya va denunciar ahir irregularitats en el cas d'un jove immigrant que va ser expulsat del sistema de protecció de menors de la Generalitat perquè les autoritats estaven convençudes que ja era major d'edat.

Per això, el Síndic ha obert una actuació d'ofici per aclarir per què la Generalitat, a mitjan mes de maig, va posar fi a l'estada d'un menor al centre d'acollida. Segons les proves radiològiques en poder del Síndic de Greuges, i que es van fer el novembre del 2009, l'immigrant tenia 16 anys i per tant no era major d'edat, com afirmaven els funcionaris de la Generalitat.

A més, en un comunicat, el Síndic, Rafael Ribó, va valorar que a final de l'any 2007, quan el suposat menor va ser expulsat, la Fiscalia de Menors de Santa Cruz de Tenerife lloc de procedència de l'immigrant quan va arribar al centre d'internament disposava de les mateixes proves mèdiques amb el mateix resultat.

Seguint la resolució de Tenerife, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), de la Generalitat, va decidir posar fi a la tutela del jove. Tot i que l'última prova realitzada en un centre mèdic català indica també la minoria d'edat de l'immigrant, el Síndic ha destacat que la DGAIA assumia com a propi el dictamen de Tenerife.

Marges d'errors a les proves

Però, segons la institució de defensa de les persones, els especialistes en la matèria asseguren que aquest tipus de proves mèdiques presenten "marges d'errors significatius", i que l'ordenament jurídic estableix que, en cas d'haver-hi dubtes, "ha de prevaler l'edat més baixa", posant per davant l'interès a garantir la protecció del menor.

Ribó va assenyalar que, en els darrers temps i en "nombroses ocasions", hi ha hagut diverses vulneracions de dret en l'atenció dels menors estrangers immigrants sense referents familiars, per part de les administracions competents.