Lunes, 24 de Mayo de 2010

Carta dels veïns a l'alcalde

Els barris de Barcelona tenen una llarga llista de reivindicacions més enllà de la Diagonal

JORDI MUMBRÚ ·24/05/2010 - 08:19h

JORDI MUMBRÚ -

Més enllà de la Diagonal, Barcelona té moltíssims fronts oberts. Són petites obres que ni necessiten consultes ciutadanes, perquè tenen un ampli suport veïnal, ni requereixen grans pressupostos municipals. Poliesportius, llars d'infants, residències per a gent gran, biblioteques, més espais per aparcar, autobusos de barri i ambulatoris són algunes de les principals peticions dels veïns de la ciutat. Després de la patacada soferta pel govern municipal en la consulta de la reforma de la Diagonal, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anunciar que es dedicaria "amb força i obstinació" a l'economia, l'espai públic i la proximitat.

Públic ha parlat amb desenes d'associacions de veïns i entitats socials per descobrir quines són les principals necessitats dels veïns de Barcelona. La majoria dels barris coincideixen a reclamar equipaments públics i zones verdes. Les seves peticions estan fonamentades: l'índex de metres quadrats d'equipaments per habitant és menys de la meitat del que preveia el Pla General Metropolità (PGM) del 1976. Barcelona és una de les ciutats més denses d'Europa.

Els veïns volen llars d'infants, busos de barri i llocs on aparcar

Un altre dels problemes, especialment a Nou Barris, és l'atur que ha afectat les classes més populars. Barcelona ha passat de tenir 40.000 aturats a tenir-ne 100.000. La falta de feina ha fet que les famílies tinguin menys recursos i ha disparat la necessitat de serveis socials, que han millorat molt a Barcelona però encara són insuficients.

Alguns districtes, com Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia, comparteixen les preocupacions pels inconvenients que comporta el gran nombre de turistes que visiten els seus barris. A l'Eixample preocupa la congestió dels autocars dels turistes que visiten la Sagrada Família, mentre que a Ciutat Vella molesta l'impacte dels apartaments turístics. A Gràcia, en canvi, els veïns tenen por que l'Ajuntament faci pagar per entrar al Parc Güell, amb l'argument que el visiten massa turistes. A altres barris com el Poble-sec i el Raval, la seguretat i la convivència representen la principal preocupació.