Viernes, 21 de Mayo de 2010

Presó sense fiança per a dos acusats del crim de Santaló

Els centenars de trucades telefòniques que els Mossosvan intervenir han sigut clau en la investigació

L. DEL POZO ·21/05/2010 - 23:38h

No se'ls va veure ni en entrar ni en sortir, però Yadir i Sahid, els dos últims detinguts per l'assassinat del director del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), Félix Martínez Touriño, el 9 de febrer de l'any passat, van passar ahir a disposició judicial, després que Colòmbia acceptés extradir-los. La jutge va decretar ahir mateix presó sense fiança per als dos acusats.

Cap dels dos va voler parlar davant la magistrada, però els centenars de trucades telefòniques que els Mossos d'Esquadra van intervenir els dies després del crim i la declaració de Jorge Andrés, el sicari que va executar l'assassinat ja empresonat, no els afavoreixen. La reconstrucció dels fets deixa poc marge als advocats.

Dies abans de l'assassinat, Manuel, empleat al CCIB, ja sabia que havia de ser aco­miadat, que li quedaven pocs dies com a cap de l'àrea d'audio­visuals, que Touriño no estava content amb la seva feina i que la direcció del centre no comptava amb ell. La ràbia se'l menjava, fins que va trobar una macabra solució per al seu problema: matar el seu cap.

Manuel es va posar en contacte amb el seu cunyat, Sahid, de nacionalitat colombiana, i li va exposar la situació. Dit i fet. Segons fonts judicials, va ser Sahid qui va buscar entre els seus coneguts i un d'ells, Yadir, li va parlar d'un sicari, també procedent de Colòmbia i resident a Madrid, anomenat Jorge Andrés. El problema es podia resoldre amb diners.

Durant dies, el cunyat de Manuel va vigilar la víctima i fins i tot, amb excuses, la va abordar.

I el 9 de febrer, quan Touriño era a la confluència entre el carrer de Santaló i la travessera de Gràcia, un home amb la cara coberta i un diari se li va acostar i li va disparar a boca de canó. Els Mossos van haver de comprovar la identitat de la víctima per mitjà de les empremtes dactilars: el tret li va desfigurar tot el rostre i el va deixar irreconeixible.

Segons fonts judicials, men­tre Jorge Andrés cometia l'assassinat, Yadir l'esperava al cotxe. També hauria estat ell qui li hauria proporcionat la pistola. Un cop acabat l'encàrrec, tots dos homes van tornar a Madrid, on vivien.

La dona, també acusada

Els dies posteriors a l'assassinat, les recerques policials es van estendre fins a augmentar la pressió sobre els implicats. Sahid i la seva dona, també acusada, van decidir fugir cap a Colòmbia.

El matrimoni es va conèixer quan ella era infermera en un centre penitenciari i ell estava en presó preventiva. Es van casar i van tenir dos fills. Després del crim, la dona va tornar un parell de vegades a Barcelona: a la segona, els Mossos la van detenir. El seu advocat manté que el dia dels fets la dona de Sahid no era conscient dels plans del seu marit.

La policia catalana també va detenir la mare del sicari, que ara està en llibertat, i el company de pis que va deixar el cotxe a Yadir. Segons el lletrat, l'home no sabia quin era el motiu real pel qual Yadir necessitava el cotxe.

La nit passada Yadir i Sahid ja han dormit a la presó.