Viernes, 21 de Mayo de 2010

Nadal obre la porta a endarrerir les obres de la Sagrera

El conseller diu que el retard en l'intercanviador, previst pel 2016, podria ser d'un any

D. C. S. ·21/05/2010 - 08:20h

Les obres de l'intercanviador de la Sagrera es van adjudicar el passat mes de març, amb l'objectiu de tenir-lo enllestit l'any 2016. Però el gran projecte de mandat de l'alcalde Jordi Hereu ha trobat el seu primer obstacle en la retallada de despesa que prepara el Govern central, que finança el projecte.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va obrir ahir la porta a modificar el calendari: "Pot experimentar un any d'endarreriment", va dir. Des de l'ajuntament no van voler dir res de l'assumpte fins que els avisos es converteixin en fets, una vegada l'Estat i la Generalitat hagin concretat per on passen la tisora. Continuen treballant en l'elaboració d'una llista amb les obres susceptibles de tenir retards.

Les vuit empreses que participen en la construcció de l'estació podrien allargar així el procés de construcció, que ja estava previst que acabés quatre anys després de passar el primer tren d'alta velocitat en direcció a França. Això està previst pel 2012 i, com que la infraestructura no estarà acabada, s'hauran d'habilitar unes vies especials fora del recinte perquè hi pugui passar l'AVE. Això sí, sense parades, que ara es podrien deixar per l'any 2017 si el retard és només d'un any.

"L'AVE no es toca", va dir ahir, contundent, el conseller Nadal, en considerar que és "urgent", està "llançat" i avança a "bon ritme". Les obres de l'alta velocitat, juntament amb l'aeroport, han concentrat en els últims anys el gruix de la inversió pública de Madrid a Catalunya. Aquesta opinió xoca amb la versió donada pel ministre de Foment, José Blanco, que dimecres va dir que les obres ferroviàries patirien endarreriments, com les carreteres.

Ja al matí, el president de la Generalitat, José Montilla, va admetre la necessitat de "reprogramar" algunes obres a Catalunya, tot i que va assegurar que no es deixaran d'executar les que "són absolutament necessàries".