Viernes, 21 de Mayo de 2010

El somni de l'actor John Malkovich a Tarragona

L'intèrpret presenta una obra al Metropol, del seu ídol Jujol

MARIA MORELL ·21/05/2010 - 08:20h

Totes les arts expressen sentiments i emocions. Les escèniques, més a flor de pell que cap altra. Que l'arquitectura sigui capaç de despertar sensacions ja és més complicat. I això és el que li passa a un actor de reconegut prestigi com John Malkovich. "Em sento com en un somni", va confessar ahir l'intèrpret nord-americà al Teatre Metropol de Tarragona, un edifici de Josep Maria Jujol que el té fascinat des de fa anys.

De fet, Malkovich va descobrir Josep Maria Jujol (1879-1949) fa molts anys en un viat­ge a Barcelona. "Vaig quedar enamorat de la Casa Planells i em vaig interessar per ell", comenta. Des de llavors, no ha deixat d'estudiar la seva prolífica obra perquè el seu estil és "molt colpidor, és molt espe­cial perquè és molt difícil arribar al cor de la gent a través de l'arquitectura".

El Modernisme va encisar Malkovich durant un viatge a Barcelona

Seguint l'estela del modernista, l'actor ja havia fet algunes estades d'incògnit al Camp de Tarragona, on havia visitat l'església de Vistabella (la Secuita), tres cases modernistes als Pallaresos i l'església de Montferri, una recreació de les muntanyes de Montserrat. Però el Teatre Metropol, un homenatge al mar Mediterrani, amb onades, ulls de bou, peixos i elements marins, només el coneixia en fotografies. I ara ja interpreta una obra de teatre al seu escenari.

Malkovich tornarà a representar avui l'obra The infernal comedy, on fa el paper d'un seductor psicòpata i poeta turmentat inspirat en un assassí en sèrie autèntic. L'obra s'inscriu dins les celebra­cions del centenari del Metropol. Per aquest motiu, abans de l'estrena, Malkovich va fer una visita al teatre acompanyat del fill de Jujol i després va participar en una taula rodona sobre l'arquitecte.

La resta de ponents eren l'arquitecte Josep Llinàs, autor de les obres de rehabilitació del teatre tarragoní el 1995 reforma reconeguda amb els premis FAD i Rehabitec i Perejaume, artista plàstic, autor de l'assaig Ludwig Jujol. El moderador va ser el crític d'art Antonio Salcedo.

Silenci sobreel caixet de l'actor, que pot superar els 230.000 euros

L'obra és un híbrid de lírica, òpera i text, però, sobretot, segons el seu protagonista i director, "és propera a la gent, i el Metropol és un escenari ideal per representar-la". I n'explica la raó: "Estic acostumat a actuar en teatres molt més grans, i aquí al Metropol aconseguirem acostar més l'obra al cor de la gent".

Diuen els crítics que The infernal comedy és intimista i contradictòria, ben bé com la presència de Malkovich a Tarragona, que ha dividit la ciutat. La Plataforma de Crea­dors Culturals es qüestiona la idoneïtat d'un espectacle d'un cost molt elevat que només podran veure unes 800 persones, mentre la ciutat pateix la falta d'equipaments culturals.

El caixet de l'actor és un misteri per molt que l'oposició (CiU-PP) hagi insistit a saber-lo. Fonts teatrals consultades per Públic confirmen que és molt superior als 230.000 euros que valdrà la commemoració del centenari. "Hem aconseguit el que volíem, crear molta expectació, i així tindrem una gran difusió de Jujol i de Tarragona" va agrair l'alcalde, Josep Félix Ballesteros, (PSC), a l'actor.