Jueves, 20 de Mayo de 2010

Temor que la Llei de Dependència només cobreixi els casos més greus

La Generalitat busca alternatives per compensar la retallada en la concessió de les ajudes

MAGDA BANDERA ·20/05/2010 - 08:20h

Les entitats sanitàries i les associacions relacionades amb la dependència estan resignades que en el futur només els casos més greus tindran ajuda de les administracions públiques. La mateixa directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carolina Homar, va admetre ahir a Barcelona, durant una jornada organitzada per l'Associació d'Entitats Sanitàries i Socials (La Unió), que les mesures econòmiques per reduir el dèficit impulsades pel Govern espanyol i subscrites per la Generalitat afectaran, sobretot, els nous dependents que s'afegeixin al sistema. Aquests són, majoritàriament, els dependents severs (grau II) i els moderats (grau I).

Les persones considerades "grans dependents" (grau III) ja són dins del sistema català d'ajuda a la dependència (SCAAD), va confirmar Homar. El pla per aplicar la llei preveia que tenien prioritat a l'hora de rebre el PIA (Pla Individual d'Atenció).

Catalunya, va assegurar la responsable de l'ICASS, ja ha aconseguit avaluar més de 226.215 persones des que es va aprovar la llei, el 2007. D'aquestes, 168.831, de graus III i II, tenen dret a prestació. Tanmateix, només 133.052 ja saben quin tipus d'ajuda rebran, segons les dades oficials. Tot i que aquest diari ha intentat conèixer el percentatge de les persones que encara esperen que es facin efectives les ajudes econòmiques i en serveis a què tenen dret, l'ICASS no les ha facilitat. En aquest sentit, s'ha limitat a explicar que, en el cas de les ajudes econòmiques, es fan efectives a la nòmina següent a la concessió.

Justament, aquesta és una de les principals claus per a Antonio Moreno, president del col·lectiu Papas de Álex, que a l'abril va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemnés la Generalitat a pagar-los retroactivament l'import corresponent als cinc mesos durant els quals l'Administració catalana no els va deixar presentar la sol·licitud del seu fill, un gran dependent.

De vegades, aquestes esperes són insostenibles per a famílies com la de Silvia Tikas, una noia de 18 anys amb paràlisi cerebral i un grau de dependència del 97%. La seva família va sol·licitar l'ajuda el maig del 2007, però fins fa quatre mesos no van rebre la visita de la tècnica que li va fer la valoració. "Ens va demanar disculpes i ens va dir que era una vergonya. Però encara no hem rebut el PIA. Esperem que arribi abans del 31 de maig, la data que ens van dir", explica la seva mare, Sila Parra. El temps d'espera de mitjana entre l'avaluació i la concessió del PIA són sis mesos, segons la Generalitat.

Als seus 52 anys, Sila té por que la seva filla no aconsegueixi una plaça en un "lloc digne per viure". Ara s'ha mentalitzat a portar-la a una residència que s'està construint a la seva escola, però li ha costat tota una teràpia. "Per mi és molt dolorós que la meva filla vagi a viure a una residència. Però sóc conscient que ja té un cos de dona i de vegades no puc amb el seu pes". Ara el problema és el sou de mileurista del pare de la Silvia, amb el qual no és fàcil arribar a fi de mes.

"És evident que la llei mai no ha funcionat bé, perquè no estava clar com es finançaria i sabíem que el pressupost era insuficient. Ara la retallada implicarà una reducció del volum del servei. Però a un gran dependent no li pots rebaixar la qualitat del servei, no seria ètic", va afirmar ahir el president de La Unió, Boi Ruiz.

Mantenir la qualitat

El representant de les entitats sanitàries i socials planteja que la Generalitat concreti "què s'ha de retallar, però no com, perquè el model és clar i de qualitat". Per a Ruiz, és evident que "les persones amb dependència moderada i severa seran les que patiran les conseqüències".

Aquest plantejament és rebutjat per bona part de les associacions que representen les persones amb dependència. La Federació ECOM, que aplega més de 170 entitats amb persones amb discapacitat física a tot l'Estat, va expressar ahir la seva preocupació per l'anunci del Govern català que "s'alinearà amb l'espanyol pel que fa a la reducció de despeses de funcionament i serveis en l'atenció a la dependència. Fa pensar el pitjor", va declarar la presidenta de la federació, María José Vázquez.

ECOM recorda que "la mitjana de 800 euros mensuals de les pensions no garanteix en cap cas la cobertura de les necessitats de persones amb discapacitat física, que han de fer front a despeses extres derivades del seu estat, com són els costos de les ajudes tècniques, el transport, l'assistència personal, la rehabilitació, la farmàcia i un llarg etcètera".

Per pal·liar les conseqüències de les retallades en els dependents moderats, la directora de l'ICASS va insistir que aquest any es posaria en marxa la xarxa de centres per assessorar i prevenir situacions de dependència. En principi, n'hi haurà cinc per a tot el territori, una quantitat del tot insuficient en opinió dels experts en la matèria.