Jueves, 20 de Mayo de 2010

Els partits catalans rebutgen l'ús del burca als espais públics

ICV i ERC demanen reflexió i tractar el tema amb els col·lectius immigrants

PÚBLIC ·20/05/2010 - 08:20h

Tots els grups del Parlament van coincidir ahir a rebutjar l'ús del burca als espais públics. Aquesta peça de roba que cobreix completament el cos de la dona va poder unir per unes hores CiU, PSC, ERC, PP, ICV i C's.

Després que els ajuntaments de ciutats com Barcelona o Lleida hagin debatut el tema en els últims dies, els portaveus dels grups del Parlament ahir van dir-hi la seva. Oriol Pujol (CiU) va ser el primer de parlar i va mostrar-se contrari a la utilització del burca a Catalunya. Els convergents, no obstant això, sí que donen suport a l'ús del mocador islàmic o hijab, que només cobreix els cabells de la dona.

En la mateixa línia es va expressar el portaveu del PSC, Miquel Iceta: "Creiem que no és admissible que persones privades de la seva identitat puguin fer ús dels equipaments públics". Iceta va fer aquesta afirmació després de manifestar que el seu partit s'oposa al burca "radicalment" perquè es tracta d'una peça que priva les dones de la seva "identitat".

Dignitat i discriminació

Raons similars va donar el PP per fer pública la seva oposició al burca. Va ser el diputat Enric Millo qui es va mostrar partidari de prohibir-lo perquè "va contra la dignitat de les dones". Millo va anticipar, tanmateix, que el seu partit secundarà totes les iniciatives municipals que vagin en aquesta línia arreu de Catalunya. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va exposar que aquesta peça és un "atemptat" contra la "dignitat" de les dones i una "discriminació" per raons de sexe.

Els únics partits que van matisar la seva oposició a l'ús del burca van ser ERC i ICV, que proposen que el col·lectiu immigrant tingui veu en aquest debat.

El precedent de l'ablació

La portaveu dels republicans, Anna Simó, va destacar la importància de la "mediació" per tal que els immigrants coneguin "els costums" de Catalunya i el que pot significar el burca. Simó va recordar que aquesta iniciativa ja va ser "altament efectiva" per prevenir l'ablació.

L'ecosocialista Dolors Camats va advertir contra el perill d'un debat "demagògic" i es va mostrar partidària d'un debat "reflexiu" des de la "tolerància, la convivència i la multiculturalitat" per evitar que el tema quedi "en una simple prohibició".

Encara que el terme burca s'ha imposat com a genèric de les peces de roba que cobreixen totalment el rostre i el cos de les dones, aquest element és típicament afganès, mentre que en països àrabs s'acostuma a utilitzar el nicab, que deixa veure els ulls.

La coincidència política amb relació al burca arriba després de diverses polèmiques sobre la immigració en ciutats com Vic, Salt o el Vendrell, que van fer trontollar el Pacte Nacional per la Immigració que van subscriure en el seu moment PSC, ERC, ICV, CiU i diverses entitats, però on no hi eren ni el PP ni C's.