Martes, 18 de Mayo de 2010

L’Estat autoritza el retorn de més 'papers de Salamanca'

La nova entrega de documents arriba amb retard i encara no serà l'última

ROGER TUGAS ·18/05/2010 - 06:06h

Tot i que el procés de retorn dels documents confiscats pel franquisme a Catalunya i reclosos a l'Arxiu de Salamanca avança amb lentitud i retards, el Ministeri de Cultura espanyol va iniciar ahir una nova fase i va autoritzar el trasllat i el lliurament d'una nova remesa de fons documentals.

La nova entrega dels coneguts com a papers de Salamanca inclou 272 caixes amb documents i 462 llibres que es van prendre a entitats i particulars i que arribaran aquesta setmana o la vinent a l'Arxiu de Sant Cugat. D'aquesta remesa, 37 caixes pertanyen al Sindicat Agrícola Cooperatiu de Lleida i la resta provenien de Barcelona, de la Comissaria General d'Ordre Públic, de la CNT o del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), entre d'altres.

Aquesta notícia arriba tard. Les previsions apuntaven que la darrera remesa havia de venir a finals del 2009 i, de fet, encara queda pendent un darrer trasllat amb un gruix de documentació "similar" al que es va anunciar ahir.

Urgència extrema

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va reclamar un calendari pel retorn dels últims papers, perquè "anem molt tard". Tresserras va recordar que "la llei és del 2005" i que des de llavors "persones afectades han mort". "Cal que des de Salamanca i des del ministeri s'entengui aquesta urgència extrema", va exigir.

Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, va coincidir en el fet que aquesta tramesa "arriba tard" i en culpa el Ministeri de Cultura, que hauria presentat una "actitud obstruccionista" frenant per "motius polítics" el trasllat".

Abans de portar els documents, s'han hagut de digitalitzar per facilitar-ne la posterior consulta. La Generalitat ha pagat aquest tràmit, que s'ha encarit a causa de l'endarreriment.

El responsable de Cultura del PSC al Congrés, Àlex Sáez, va assegurar que el trasllat avança "a poc a poc" a causa del "procés garantista de què ens vam dotar".