Archivo de Público
Martes, 18 de Mayo de 2010

El Barça diu que els vàndals són els radicals expulsats de l’estadi el 2004

La celebració de la Lliga acaba amb 104 detinguts, més d'un centenar de ferits i 15 contenidors cremats

L.D.P. ·18/05/2010 - 05:59h

Brètols, esvalotadors, vàndals. Diumenge a la nit, una vegada més, un grup d'incontrolats es van apoderar d'una celebració blaugrana i el centre de Barcelona es va convertir en una batalla campal: 104 detencions i més de 100 ferits.

Joan Oliver, director general corporatiu del Barça, va afirmar ahir que els violents que van malmetre el centre de la ciutat diumenge podrien ser els mateixos que el president Joan Laporta va expulsar del Camp Nou el 2004, poc després d'assumir la presidència. "Sabem que hi ha gent que utilitza el nom del Barça i les nostres victòries per fer merder. Contra aquesta gent, que abans feia merder dins de l'estadi, des del club vam fer tot el que vam poder, i ja no hi poden entrar".

Fonts policials, en canvi, van explicar a Públic que aquella nit "hi havia de tot", des dels "antisistema de sempre" fins a joves que s'havien passat amb l'alcohol. De fet, la Guàrdia Urbana va decomissar 3.000 llaunes de cervesa i 677 ampolles de begudes alcohòliques. A més, va aixecar 68 actes per venda ambulant il·legal i va immobilitzar dos camions vinguts de fora de Catalunya plens de menjar i beguda.

La regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va afirmar que "hem d'aïllar socialment i policialment aquesta minoria d'esvalotadors". Unes declaracions molt semblants va fer l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, fa un any, quan el Barça va guanyar la Copa del Rei. En aquella ocasió, Hereu va afirmar que el consistori estudiaria com prendre "mesures jurídiques" per evitar els reincidents en els actes vandàlics. I, tanmateix, diumenge a la nit, els gamberros van tornar a ocupar els carrers.

El principi va ser la lona

Un cop la Lliga a la butxaca, molts aficionats culers es van congregar tranquil·lament a la plaça de Catalunya per escoltar un concert que diversos mitjans de comunicació havien organitzat com a part de la festa. Però cap a les dotze de la nit, les coses van canviar: uns quants esvalotadors van pujar per la lona que cobria un edifici situat a la Rambla 142 i van cremar-ne trossos. I a partir d'aquí, més danys al mobiliari urbà, llançaments d'objectes als agents que hi havia al carrer Tallers, diversos avisos dels Mossos per megafonia i les inevitables càrregues policials: 29 mossos, 87 participants i tres agents de la Guàrdia urbana ferits. Cap de gravetat. Quinze contenidors, tres papereres i quatre contenidors de comerços cremats; un banc, dos semàfors i dues cabines telefòniques trencats, i un vidre d'autobús també trencat. Al llarg del dia d'ahir estava previst que tots els detinguts sortissin en llibertat amb càrrecs per delictes com desordre públic, danys i atemptat o resistència a l'autoritat. En els pròxims dies passaran a disposició judicial.