Martes, 18 de Mayo de 2010

Crida a favor del consens

La majoria de veus defensen la reforma però diuen que no és el moment oportú

JORDI SUBIRANA ·18/05/2010 - 05:49h

La reforma de la Diagonal plantejada per l'Ajuntament de Barcelona ha mort abans de començar-se. O almenys això sembla. De fet, són diverses les veus que continuen defensant transformar a fons la Diagonal tot i el resultat de la consulta. Múltiples entitats consultades per Públic coincideixen que la reforma s'ha de fer amb coherència, el màxim consens polític i ciutadà i que ara no és el moment per la crisi. Alguns dels entrevistats també són partidaris de mantenir el sistema de consultes, tot i que més ben preparades.

Ricard Riol. President de l'Associació per a la promoció del Transport Públic

"El resultat és inapel·lable, però la Diagonal s'ha de reformar, sigui qui sigui l'alcalde. Té un 141% més d'accidents de mitjana que la resta de la ciutat".J

Ordi Giró. Vicepresident de la FAVB

"L'opció que ha guanyat, la C, no vol dir que no s'hagi de reformar la Diagonal. La consulta s'ha presentat com un plebiscit contra l'Ajuntament. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) creiem que la Diagonal s'ha de reformar tot i el resultat. S'ha de treballar en una nova proposta. També creiem que aquest tipus de consultes s'han de continuar fent, però amb propostes molt clares".

Oriol Bohigas. Arquitecte i president de l'Ateneu Barcelonès

"La consulta ha estat mal feta. S'hauria de començar de nou, plantejar uns interrogants, fer un projecte i veure quines solucions ofereixen els tècnics. Tots podem estar d'acord amb una millora de la Diagonal, però el procés s'hauria de fer amb més cura, amb més estudis, amb opinions dels tècnics més intel·ligents i amb menys demagògia".

Luis Berbel. President del Sindicat del Taxi de Catalunya

"Nosaltres vam defensar l'opció B, encara que reconeixem que ara no era el moment per fer-ho. Ha sortit que no es vol cap de les dues opcions, però igualment s'han de buscar solucions per descongestionar-la. És una bona via per circular-hi, però entre la plaça de Francesc Macià i el passeig de Sant Joan s'omple molt de vehicles. Cal prioritzar el transport públic i permetre que es pugui girar en més cruïlles".

Enric Enrech. President del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Barcelona

"La Diagonal s'ha de reformar. Ara és una autopista amb voreres molt petites. Els ciutadans van optar per l'opció C, però més aviat van votar pocs. La reforma que es faci ha de tenir en compte totes les parts, des de polítics i el món del comerç als que van en bicicleta o a peu. Ara bé, nosaltres defensem una Diagonal amb més punts de càrrega i descàrrega i que es potenciï el comerç. El que no faria són més consultes. Només les faria si no costessin gaires diners i amb unes propostes molt clares".

Josep Oriol. Degà del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya

"Aquesta reforma es mou en dos nivells, el tècnic i el polític. Si hi havia raons tècniques per fer la reforma aquestes haurien de prevaler. Ara bé, pel mig hi ha política i em costa imaginar un govern municipal que ho tiri endavant. No s'ha explicat bé i la consulta s'ha convertit en un plebiscit al tramvia i al mateix alcalde. En qualsevol cas, si aquesta consulta s'hagués fet sobre qualsevol altra infraestructura també hauria sortit que no. Qui vulgui fer la reforma de la Diagonal l'haurà de plantejar obertament a la propera campanya electoral".

Ada Llorens. Arquitecta i urbanista

"Crec que ara no s'ha de fer una remodelació de la Diagonal. Però s'ha de fer un treball de conjunt, un estudi en profunditat sobre tota la quadrícula d'influència amb la Diagonal. Si més endavant es fa cal enterrar el tramvia perquè no hi cap".

Marta Canut. Presidenta de l'Associació Diagonal Centre Shopping Line

"Jo vaig lluitar per l'opció C i la vaig votar. Crec que en tot el procés de la Diagonal es va voler imposar un tipus de reforma que en tots dos casos passava per instal·lar el tramvia. Tampoc era el moment de fer una transformació d'aquesta mena per la despesa que suposa. Aquest crec que ha estat el gran problema de l'Ajuntament. Ara bé, la Diagonal està obsoleta i és necessari fer-hi canvis".