Viernes, 14 de Mayo de 2010

El Baix Ter, les Medesi el Montgrí, més protegits

Un nou parc natural agruparà les tres àrees de l'Empordà

LLUÏSA DE LA FUENTE ·14/05/2010 - 08:20h

Ja és una realitat. El Parlament ha aprovat la creació del nou Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter amb els únics vots a favor del tripartit. Convergència i Unió i el PP hi han votat en contra, mentre que el grup mixt s'hi ha abstingut. El parc el formen 8.192 hectàrees de vuit municipis de la demarcació i una quarta part de la superfície protegida és marina.

És el quart parc natural de les comarques de Girona, el segon marítimo-terrestre, després del de Cap de Creus, i rebrà una inversió de 22 milions d'euros. La majoria de les zones ja estaven protegides, però ara queden més blindades davant els usos humans i agraris, tot i que no arriba a la protecció màxima de parc nacional.

La Generalitat hi destinarà uns 22 milions d'euros en els propers cinq anys

Hi haurà tres espais diferenciats: el massís del Montgrí, els aiguamolls del Baix Ter i les illes Medes. A més, es preveuen dues reserves parcials: als aiguamolls i a la part marina de les Medes, i una d'integral a la part terrestre de les illes.

"L'existència del parc i la seva gestió constitueixen factors de dinamització social i econòmica i de vertebració d'un desenvolupament sostenible dels municipis i comarques que l'integren", va destacar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

Segons el conseller, la condició de parc natural implica una protecció de rang superior a la que ara gaudeixen aquests espais protegits, però a més suposa una gestió més intensa sobre el territori.

El parc inclou un massís, les illes, aiguamolls i una reserva marina

CiU va votar en contra de la llei perquè s'ha fet amb presses i perquè, amb les retallades anunciades pel Govern, "no es podrà finançar", mentre que el PP considera que suposa "un afany de protecció natural que pot afectar negativament el benestar de les persones de la zona".

Els alcaldes de Torroella de Montgrí i l'Escala estan convençuts que és una oportunitat de desenvolupament sostenible de l'economia local i el turisme. "El parc no ha de suposar prohibicions per a usos tradicionals, sinó tot el contrari, ha de suposar un ordre en les actuacions i una millora de gestió i dotació econòmica, potser alguna limitació i segur que més vigilància del territori delimitat que ha de ser una font de riquesa per al nostre municipi", va assegurar Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí.

La Generalitat s'ha compromès a invertir 22 milions d'euros al parc durant els cinc anys vinents. Un parc natural que neix enmig de la discòrdia: pagesos, empreses de submarinisme i el sector turístic l'han criticat perquè consideren que les fórmules de protecció ambiental poden acabar afectant negativament les seves activitats habituals.