Archivo de Público
Jueves, 13 de Mayo de 2010

El Síndic alerta que perillen certs drets lingüístics

En defensa de l'Estatut

ROGER TUGAS ·13/05/2010 - 06:22h

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va advertir ahir que una sentència restrictiva del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut podria posar en perill alguns drets lingüístics. En concret, va fer referència a una possible modificació de l'apartat que declara el català llengua vehicular d'aprenentatge a l'ensenyament.

Ribó va defensar el model català de "convivència lingüística" i va reclamar que se'l "mimi". "Hi ha una nul·la conflictivitat social sobre aquesta qüestió, més enllà d'anècdotes puntuals", va assegurar, per acabar reclamant que "no ens ho espatllin". Un dels culpables que "s'espatlli" pot ser el Defensor del Poble, Enrique Mújica, que va presentar recurs a l'Estatut.

El Síndic va fer aquestes declaracions al Parlament, durant el debat sobre el seu informe del 2009. Segons es desprèn d'aquest document, la majoria de queixes rebudes l'any passat feien referència a qüestions d'urbanisme, habitatge i serveis socials, seguides per les relacionades amb l'Administració.

L'informe critica els problemes "endèmics" en la protecció social per l'escassetat de les prestacions i ajuts socials i per les deficiències en la seva gestió. Igualment, denuncia "retards desmesurats" relacionats amb la Llei de Dependència, problemes amb la renda bàsica d'emancipació per a joves, "insuficiència" d'habitatges públics, i el fet que no s'assegura el dret a l'educació.