Archivo de Público
Jueves, 13 de Mayo de 2010

Tensió entre UGT i Interior pel codi ètic dels Mossos

La conselleria culpa el sindicat d'entorpir el pla

L.D. POZO / O. CARBALLAR ·13/05/2010 - 06:15h

La conselleria d'Interior ha dit prou. Després de callar durant mesos mentre els sindicats criticaven a tort i a dret el codi ètic que el departament va encarregar a un comitè liderat per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, ahir la conselleria de Joan Saura va contra­atacar.

La gota que va fer vessar el got va ser la visita sorpresa del secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, a la seu d'Interior. En la missiva que va entregar Àlvarez, UGT demana a Saura que "reconsideri" la seva postura "d'imposar" el codi ètic i amenaça de deixar el Consell de la Policia "en cas de no poder reobrir un espai de diàleg". I, per primer vegada, Interior no va callar.

El departament "lamenta les formes de SAP-UGT (sindicat majoritari als Mossos) i deplora el seu intent d'entorpir el procés de les millores per als Mossos", diu el comunicat que Interior va emetre poc després de la visita d'Àlvarez a la seu.

En el text, la conselleria destaca que el codi "s'ha negociat durant mesos amb sindicats i comandaments dels Mossos, passant dels 121 articles als 88 actuals" i incorporant "la major part de les esmenes presentades". Tot i així, l'última setmana d'abril el Consell de la Policia va votar en contra del codi: 23 vots negatius, quatre a favor, un vot en blanc i dues abstencions.

En el comunicat, Interior també fa un repàs de totes les millores laborals acordades en els últims tres anys: "Es crea una compensació econòmica addicional fins a la jubilació per als mossos que hagin estat declarats incapacitats en accident de treball"; es compensa econòmicament els que no van amb uniforme "per fer front a la despesa d'exigència de vestimenta" per situacions operatives determinades; "per primera vegada es regula la prevenció de riscos laborals en situacions operatives", i així fins a onze punts.

Però la carta d'Interior -to contundent, quasi irat- també carrega contra Àlvarez, a qui retreu que "s'hagi presentat per sorpresa al departament per entrevistar-se amb el conseller sabent que Saura era al Parlament. A més, "l'insta a interessar-se per les millores laborals dels treballadors, en lloc de fer altres tipus de campanyes".

Més tensions

Com es podia esperar, la resposta d'Interior no va caure gens bé a Àlvarez: "La conselleria el que ha de fer és aprendre que és govern. Què és això que un govern li digui a un secretari general d'un sindicat com ha d'actuar?". Però a pesar del to de les seves paraules, va continuar afirmant que estaria disposat a dialogar amb la conselleria. Una opció complicada si es té en compte que, poc després que el Consell de la Policia votés en contra del codi, Saura va anunciar que el text tiraria endavant i que s'aprovaria per decret.

Les relacions entre els sindicats i Interior mai han estat fluides i, amb la carta d'ahir, és probable que s'hagin aviciat una mica més. De fet, Àlvarez, sense pèls a la llengua, va assegurar que estava convençut que el comunicat "porta el segell d'un senyor que té molt poca educació, que ja ens té acostumats a aquestes sortides de to", referint-se a Joan Boada, director general d'Interior. "Aquest no és l'estil de Saura", va dir.