Jueves, 13 de Mayo de 2010

Els errors encenen la batalla política per la transformació de la Diagonal

Un ciutadà aconsegueix votar en nom del líder del PP per criticar que el sistema no és segur

JORDI MUMBRÚ ·13/05/2010 - 06:11h

La consulta de la Diagonal està provocant una crisi que supera les previsions més pessimistes. En només tres dies ja ha passat gairebé de tot: el sistema informàtic s'ha penjat; un desconegut ha votat usant la identitat del líder del PP, Alberto Fernández Díaz; s'ha descobert que el vot de l'alcalde, Jordi Hereu, no es va enregistrar bé, i l'opció C, que no aposta ni per la rambla ni pel bulevard, té cada cop més suport i ha seduït fins i tot el líder d'ERC a la ciutat, Jordi Portabella. Tot plegat està provocant un fort enfrontament polític i ha encès encara més la crispació entre els partits de la plaça de Sant Jaume, que viuen la consulta de la Diagonal com si fossin unes eleccions. Tota aquesta tensió pot anar a més, perquè encara falten tres dies perquè acabi la consulta.

Abans que comencés el procés participatiu, el mateix alcalde insistia que era conscient del risc polític que corria i defensava que aquest és l'esperit barceloní. La votació per reformar la Diagonal és la consulta popular més important que mai ha organitzat una ciutat tan gran com Barcelona i se sospitava que alguna cosa podia fallar. Però quatre dies després del tret de sortida, hi ha la sensació que ja n'han fallat massa. Inicialment, la principal por de l'ajuntament era que hi hagués una baixa participació i això donés força als partits de l'oposició. Però, per ara, els barcelonins han complert. Dimarts a la nit, dos dies després de l'inici de la consulta, ja havien votat 62.938 persones, xifra que es considera "un alt nivell de participació", segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramón García-Bragado.

El que ha fallat, en canvi, ha estat el vot de l'alcalde. Dilluns al matí, Jordi Hereu va tenir problemes per exercir el seu dret de vot i va sortir del punt de votació amb el cap baix però assegurant que tot havia anat bé. Ahir, García-Bragado va reconèixer que l'alcalde "va dubtar" si havia aconseguit votar o no, i que va haver de tornar a la tarda per comprovar-ho. Segons el regidor, li van confirmar que havia votat correctament.

Després d'aquesta segona versió encara va venir una tercera. L'alcalde va explicar que va sortir convençut que havia votat correctament, però que en comprovar més tard que en aquell punt de votació gairebé ningú havia aconseguit votar, se'n va voler assegurar i s'hi va acostar per confirmar-ho. Allà li van dir que el seu vot no s'havia enregistrat, de manera que ho va haver de tornar a fer.

Tot aquest embolic va encendre l'oposició. El líder de CiU, Xavier Trias, va canviar la seva agenda per anar a l'ajuntament i trobar-se amb els periodistes. Trias va afirmar que és "gravíssim que la màxima autoritat intenti enganyar la gent" i li va exigir que es disculpés davant d'aquesta "pèrdua d'autoritat".

Però aquest no va ser l'únic front obert que va tenir ahir l'Ajuntament pel que fa a la consulta. Mentre a la plaça de Sant Jaume es buscaven versions sobre la votació d'Hereu, el president del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ananva fins al Centre Cívic de la Taxonera per emetre el seu vot. En el moment de validar la seva identitat, la funcionària li va dir a Fernández Díaz que no podia votar perquè ja ho havia fet el dia anterior. El líder conservador, que des de fa setmanes denuncia que els sistemes de votació no eren prou fiables, es va quedar amb un pam de nas. Per votar des del mòbil n'hi ha prou amb el nom, el número del DNI i la data de naixement.

La solució d'aquest misteri, en un matí molt tens per al consistori, la va aportar el diari digital Directe.cat. Segons publicava ahir, dimarts al vespre va rebre una trucada d'un ciutadà anònim que explicava que havia votat en nom d'Alberto Fernández Díaz "per tal de posar de manifest la feblesa i la poca fiabilitat del sistema informàtic de la consulta". Totes les dades del líder popular les va trobar per internet a la pàgina de l'Ajuntament.

Fernández Díaz va denunciar els fets i va aconseguir que anul·lessin el primer vot perquè ell pogués votar. Curiosament, tant el ciutadà que es va fer passar per ell com el líder popular van coincidir i van votar per l'opció C. El votant desconegut, a qui es busca a través del rastre del mòbil amb què va demanar el codi per votar, està acusat d'usurpació de la personalitat, falsificació de document públic i revelació de secret, segons va informar el Partit Popular.

ERC vota C

Qui no va tenir cap problema per votar va ser Jordi Portabella, líder d'ERC a Barcelona. Després d'exercir el seu dret de vot davant de l'Ajuntament, el regidor independentista va comparèixer davant dels mitjans de comunicació i va criticar l'opció del bulevard perquè té unes voreres massa estretes i també es va oposar a l'opció de la rambla perquè no té un carril segregat per a les bicicletes. D'aquesta manera, va defensar que el seu vot era "una proposta de transformació amb elements de la A i de la B", cosa que es va interpretar com que defensava l'opció C.

Jordi Portabella s'ha convertit, d'aquesta manera, en el segon líder polític que diu que vota C, juntament amb Alberto Fernández Díaz. Aquesta opció, que en la consulta no apareix com C sinó com Cap de les dues anteriors, està prenent força des que ha començat el procés i ja s'ha convertit en una de les principals preocupacions de l'Ajuntament.