Viernes, 7 de Mayo de 2010

Una jutge anul·la l'ordre de tancament de La Paloma

La sala de ball del carrer del Tigre va ser clausurada el 2006 pel soroll

JORDI SUBIRANA ·07/05/2010 - 08:20h

Una nena fent bombolles davant la porta de La Paloma, tancada des del 2006, ahir a la tarda. M. ÁNGELES TORRES

L'ordre de tancament de la sala musical La Paloma pel soroll ara fa tres anys i mig ha estat anul·lada per un jutjat contenciós administratiu. La propietat de la sala ha guanyat el contenciós administratiu que va interposar contra l'ordre de clausura dictada pel districte de Ciutat Vella el 20 de desembre del 2006 i que impedia tornar a obrir l'històric local del carrer del Tigre fins que s'esmenessin unes suposades deficiències tècniques.

La sentència del jutjat número 14 de Barcelona anul·la l'ordre de tancament al·legant que les mesures que l'Ajuntament va portar a terme per provar l'excés de soroll no eren fiables i reconeix que la sala estava ben insonoritzada.

L'advocat de La Paloma ha explicat a Públic que les mesures de soroll que va aplicar l'Ajuntament de Barcelona eren incorrectes i deixen de ser vàlides "tant per la falta de fia­bilitat com pel procediment utilitzat". El lletrat ha dit que "ha quedat provat que els aparells no estaven homologats per mesurar amb la precisió amb què suposadament ho van fer".

En aquesta línia, les proves pericials ordenades per la magistrada Emilia Giménez Yuste a petició de La Paloma conclouen que o bé es va utilitzar un aparell no homologat o es tractava d'un micròfon d'exterior, i que ni de l'expedient ni de les actuacions se'n pot extreure "el suport probatori imprescindible per acreditar les condicions de fiabilitat de l'instrument tècnic utilitzat".

A més, el jutjat ha tingut en compte altres aspectes presentats com el fet que una de les finestres d'un dels pisos des d'on es van fer les mesures de soroll no tancava bé (un fet que segons la llei s'ha de tenir en compte a l'hora de fer mesures de soroll), les discrepàncies existents sobre el lloc des d'on es van fer les mesures (la cuina o els dormitoris) en un altre dels habitatges, i l'escassa diferència de decibels "amb les fonts de so parades i en funcionament".

Una mesura excessiva

L'advocat de La Paloma va dir ahir que el tancament de la sala va ser una "mesura excessiva", sobretot perquè l'agost del 2006 l'Ajuntament ja havia clausurat l'espai i per poder tornar a obrir va imposar com a condició una sèrie de reformes que el local va portar a terme abans de reobrir al setembre.

Amb totes aquestes dades a la mà, el jutjat 14 no només ha donat la raó a La Paloma sinó que ha reconegut que "l'establiment disposa de l'aïllament suficient" perquè els equips musicals funcionin sense superar els nivells marcats per l'ordenança.

Aquesta sentència, però, no significa que La Paloma pugui obrir avui mateix, ja que la decisió encara no és ferma i, per tant, no es pot executar. De fet, el consistori barceloní, que no ha volgut dir res sobre el cas, ja ha presentat un recurs. Aquest fet podria allargar força temps l'agonia de la sala (entre un i tres anys) a menys que la jutge accepti l'execució provisional. "Entenc que ens l'han de concedir ha apuntat l'advocat de la sala, però de moment no pot obrir". La sentència té data del 3 de març, 11 dies després de la mort del propietari del local, l'empresari Pau Solé.