Viernes, 7 de Mayo de 2010

Presó per al guàrdia civilimplicat en la trama del port

Robatori de mercaderies

L. DEL POZO ·07/05/2010 - 08:20h

El sergent i màxim responsable de la Guàrdia Civil al port de Barcelona implicat en la trama desmantellada la nit de dimarts ha passat aquesta nit a la presó, sense possibilitat de fiança. Així ho va demanar el Ministeri Fiscal després que l'imputat es negués a declarar davant la jutge que instrueix el cas.

L'agent facilitava informació de les entrades i sortides de les mercaderies, i organitzava el transport dels contenidors. Ell com els altres 20 arrestats, entre els quals hi ha un guàrdia urbà està imputat pels delictes de contraban, associació il·lícita, falsificació documental i robatori amb força.

La trama es dedicava a robar contenidors que estaven de pas per Barcelona a l'espera del seu destí. El modus operandi era desviar la mercaderia fora del recinte portuari i portar-la a magatzems de localitats properes a Barcelona. Un cop fora de les mirades alienes, els presumptes delinqüents buidaven les caixes i es quedaven les mercaderies: ordinadors, perfums, tabac. Els interessava qualsevol cosa que tingués cert valor al mercat negre. Després, omplien el contenidor amb sorra, procurant que tingués el mateix pes que tenia abans de ser saquejat, i el tornaven al port.

De la cafeteria a la garjola

Segons fonts properes al cas, quan els Mossos d'Esquadra van arribar al port, l'agent de la Guàrdia Civil s'estava prenent un cafè amb els seus socis mentre arranjaven els assumptes als quals es dedicava la xarxa delictiva.

Els Mossos van començar a investigar la trama l'any 2009 arran de la denúncia d'una asseguradora. Es dóna el cas que el sergent imputat només fa sis mesos que està destinat al port, fet que fa creure als investigadors que l'organització ja estava muntada abans que ell arribés. A més, els Mossos també investiguen si el guàrdia civil va cometre algun delicte en el seu anterior destí, l'aeroport de Barcelona, i si va demanar expressament incorporar-se al recinte portuari per poder delinquir.

La policia catalana també està intentant esbrinar si els imputats es dedicaven el tràfic de drogues, ja que és una hipòtesi molt versemblant.

Altres implicats

Al tancament d'aquesta edició també havia transcendit que la jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs quatre dels detinguts després de prendre-els declaració. Els alliberats són un administratiu que treballava al port, un camioner, un transportista i el responsable d'un taller mecànic. Tots formaven part de l'engranatge de la xarxa, ja fos transportant amb camions les mercaderies o arreglant els papers perquè poguessin sortir de l'àrea portuària.

Tanmateix, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar que està estudiant personar-se contra l'agent de la Guàrdia Urbana implicat en la trama si els delictes que se li atribueixen deixen clar que anaven lligats a l'exercici de les seves funcions com a policia.