Miércoles, 5 de Mayo de 2010

Catorze dies tancats per la manca d'un certificat

Una jutge de Vic va alliberar dilluns dos ciutadans veneçolans que van ser detinguts el 20 d'abril per la Policia Nacional

GUSTAVO FRANCO / AGÈNCIES ·05/05/2010 - 08:20h

Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, a Barcelona. albert gea

Una jutge de Vic va alliberar dilluns dos ciutadans veneçolans que van ser detinguts el 20 d'abril per la Policia Nacional, quatre dies abans de la data que tenien per anar a recollir el certificat d'arrelament expedit per l'Ajuntament. Aquest document era l'únic que no tenien, ja que, segons va explicar el seu advocat a Efe, Enrique Leiva, tots dos tenien contracte de treball, vivien en un pis llogat al seu nom, havien fet cursos de català i el Govern veneçolà els havia enviat el certificat de penals que exigeix el Govern per concedir el permís de residència per arrelament.

No obstant això, aquell dimarts, a les nou del matí, els agents es van presentar vestits de paisà al domicili dels immigrants i se'ls van endur a comissaria, segons van explicar els afectats a Públic. Després d'un judici ràpid, van empresonar-los durant 14 dies al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca.

Aquesta mesura, tal com recorda la jutge a la interlocutòria, només es pot prendre amb "caràcter excepcional". En aquest cas, no hi havia cap raó, ja que, a més, l'arrelament està prou acreditat després de comprovar que fa més de tres anys que viuen a Catalunya.

Els dos veneçolans, psicoterapeutes de professió, van confirmar que tenien una ordre d'expulsió des del 3 de juliol del 2009, després que la policia es presentés per primera vegada a casa seva.

Tràmits a Vic

Des d'aleshores van fer tots els tràmits necessaris per regularitzar la seva situació i aconseguir el permís de residència. Només els faltava el certificat d'arrelament, que l'Ajuntament de Vic concedeix un any i mig després que un veí s'hagi inscrit al padró, expliquen els dos veneçolans. En altres municipis, recorden, és possible obtenir-lo després de sis mesos.

El malson d'aquesta parella de veneçolans va començar quan van firmar el contracte de lloguer del pis, l'abril passat. Dies després, van rebre una notificació de la policia que els demanava passar per comissaria per "un assumpte del seu interès", va explicar l'advocat. Quan es van presentar sense el permís de residència, els van obrir un expedient d'expulsió.

Leiva està convençut que la firma del contracte "va activar algun mecanisme" que va permetre accelerar l'ordre d'expulsió. Fonts de la policia consultades per Efe van negar "cap tipus de delació". Tanmateix, els veneçolans afirmen que els agents que van anar a casa seva portaven una còpia del seu contracte de lloguer i una llista amb noms. "Van dir que buscaven altres persones com nosaltres", asseguren.