Miércoles, 5 de Mayo de 2010

Els animalistes temen per la vida de l'elefanta Susi

El director del parc barceloní assegura que el paquiderm està en perfecte estat

L. DEL POZO ·05/05/2010 - 08:20h

Tres nens, enfilats a la tanca, observen l’elefanta Susi al Zoo de Barcelona. Arnau Bach

"Alguna cosa no va bé", diu Alejandra García, de l'entitat animalista Libera!, assenyalant els ulls de la Susi, l'elefanta africana que des del 2002 viu al Zoo de Barcelona. I mentre els nens es queden embadalits per les seves dimensions, Alejandra va d'un costat a l'altre de la tanca mirant cada racó del cos del paquiderm. "Veus com n'està d'inflada? És perquè l'atipen de palla", diu.

Des que el 2008 l'Alícia, la companya de la Susi, va morir, diverses entitats, agrupades sota el nom de Libera!, mantenen un pols amb el Zoo de Barcelona. Els animalistes denuncien que el paquiderm ha anat patint un deteriorament, tan físic com mental, des que va caure en una depressió quan "davant seu" els veterinaris del zoo van practicar-li l'eutanàsia a l'Alícia. I ara, més que mai, temen per la seva vida.

És per això que el regidor d'ERC Xavier Florensa va preguntar, el mes passat, a la comissió de sostenibilitat de l'Ajuntament en quin estat es troba la Susi. La resposta va venir del mateix director del Zoo, Miquel Trepat: l'elefanta s'està recuperant d'un procés víric i la seva vida no perilla, va dir.

Companyia imprescindible

Els animalistes, en canvi, no es creuen la versió de Trepat i demanen que la Susi sigui traslladada a un zoo "tipus safari". "Enviem fotos a experts mundials en elefants i tots ens diuen el mateix: La Susi no està bé'. Tenim por que no arribi a l'estiu", explica Laura Riera, de Libera!.

Alejandra manté que la Susi "etològicament no té cap de les seves necessitats cobertes", perquè els elefants són animals gregaris que necessiten la companyia d'altres membres de la seva espècie.

El cert és que el Zoo de Barcelona va intentar solucionar la solitud de la Susi portant, el juny de l'any passat, Yoyo, una elefanta africana decomissada en un circ. Però a hores d'ara encara no les han pogut posar juntes en un mateix espai: viuen separades per una barrera i els cops de cap compulsius que la Yoyo fa constantment ho impedeixen. "Són els mateixos moviments que podries veure en un psiquiàtric", diu Alejandra, que adverteix que la Yoyo és agressiva i podria matar la Susi en un atac de fúria.

I mentre els nens continuen jugant aliens als problemes de la Susi, Laura fa fotos per documentar l'estat de salut del animal: "Com té els ulls, pobreta!".