Miércoles, 5 de Mayo de 2010

Les aigües del Segre s'estabilitzen

Lleida i Balaguer continuen impedint als veïns acostar-se a les lleres del riu

MERCÈ MARCH ·05/05/2010 - 08:20h

Les aigües del riu Segre tendeixen a estabilitzar-se, després que la crescuda més important s'hagi registrat al seu pas per Serós, al Baix Segrià, en un aforament que se situava en els 490 metres cúbics per segon, a primera hora de la matinada d'ahir. "Només s'ha negat, de manera molt puntual, la llera del marge esquerre del bosc de la ribera", comentava l'alcalde de Serós, Gabriel Pena.

Perquè es pogués parlar d'inundacions, el riu Segre hauria de registrar un cabal superior als 600 metres cúbics per segon, una quantitat d'aigua que no hi ha hagut aquests dies, perquè, malgrat que Serós també recull cabals provinents d'Utxesa, "la regulació ha estat molt correcta, i la si­tuació ha estat dins de la normalitat", va afegir Pena.

El buidatge de Rialb

Aigües amunt, continua el buidatge controlat del pantà de Rialb, a la Noguera. Segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'embasament pot arribar a desembassar un cabal de entre 170 i 180 m3 per segon per aconseguir nivells que permetin la seva operativitat. Està previst que tot estigui enllestit la setmana vinent. També s'està desembassant el de Sant Llorenç i la presa de Lleida La Mitjana. Aquest últim desembassament queda compensat per la retenció d'aigua de les pluges a la capçalera del riu gràcies al pantà d'Oliana (Alt Urgell), que ha passat d'estar al 60 per cent de la seva capacitat el 20 d'abril al 87 per cent ahir. Aquesta és una regulació controlada que en cap cas ha produït cap desbordament , "i s'està dins del cabal que omple la llera natural del riu", segons fonts de la CHE.

Mantenir la precaució

Es mantenen però les mesures preses a Lleida i Balaguer que impedeixen als veïns accedir als trams canalitzats per precaució, ja que les zones enjardinades de les lleres continuen negades. Malgrat que la tendència és estabilitzar-se, caldrà veure com evoluciona el desgel en aquests propers dies, sobretot de les darreres nevades caigudes.

En cotes superiors als 2.000 metres del Pirineu de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà ahir es van registrar nevades de gruixos d'entre 20 i 50 centímetres i més moderades en cotes baixes, que van provocar afectacions viàries al port de la Bonaigua (tancat), i a la C-28 a Alt Àneu i a la C-142b al pla de Beret (cadenes obligatòries). Caldrà veure, però, com evoluciona el desgel d'aquesta neu caiguda ja tan començada la primavera.