Archivo de Público
Martes, 4 de Mayo de 2010

La Generalitat reobre el debat sobre el preu del rebut de l'aigua

L'ACA creu que les llars haurien de pagar més

DANI CORDERO ·04/05/2010 - 08:20h

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha iniciat el debat sobre quant costa el consum de l'aigua. L'entitat adscrita a la Generalitat ha tret a informació pública el Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya, un document que s'adapta a la directiva europea de la matèria i que pretén "garantir" la satisfacció de la demanda en l'horitzó de l'any 2015. Un dels punts que tracta és l'econòmic, en assumir que "en l'actualitat, el cost del cicle de l'aigua a Catalunya és de 1.684 milions d'euros. L'any 2015, per fer front a les noves actuacions, es preveu que aquests costos ascendeixin a 2.212 milions".

En aquest context, el document, que en menys de sis mesos haurà rebut les esmenes, també destaca que "cada llar paga actualment de mitjana 1,7 euros per cada 1.000 litres d'aigua consumida. L'any 2015, per poder fer front als reptes del programa de mesures, cada família hauria de pagar 3,02 euros per cada 1.000 litres. Aquest increment de preu continua el document s'haurà de fer de forma gradual i consensuada". L'alça seria, llavors, del 77%.

Fonts de l'ACA van emfatitzar ahir que en cap cas es planteja ni s'ha aprovat una pujada del preu de l'aigua i que només es parla de costos que s'hauran d'assumir d'aquí cinc anys.

En tot cas, el document definitiu l'haurà d'aprovar el pròxim Govern, que es decidirà després de les eleccions de la tardor. Tant CiU com els sindicats consultats ahir per aquest diari van mostrar certa predisposició a apujar tarifes, però van demanar que part de la pujada l'hauria d'assumir l'administració.