Archivo de Público
Martes, 4 de Mayo de 2010

La meitat dels nous infectats són immigrants

El 45% dels que es van detectar el 2009 van ser persones estrangeres

PÚBLIC ·04/05/2010 - 08:20h

Una de les farmàcies que ofereixen el test ràpid del VIH a Badalona. josé colón

Uns 30.000 residents a Catalunya estan infectats pel virus de la sida i cada any es diag­nostiquen 600 casos nous. El 45% dels que es van detectar el 2009 van ser persones estrangeres. Tanmateix, la consellera de Salut, Marina Geli, va remarcar ahir, durant la presentació del pla d'acció contra el VIH 2010-2013, que "immigració no vol dir més infecció; vol dir més vulnerabilitat social".

La gran majoria dels immigrants es contagia a Catalunya sobretot per via heterosexual, segons informa l'ACN. Aquest percentatge contrasta amb el global: el 80% dels nous casos es produeix per transmissió sexual, però els homosexuals superen lleugerament els heterosexuals (44% i 36,4%, respectivament).

El pla d'acció contra el VIH, que l'any passat va contagiar 300 joves d'entre 15 i 34 anys, té com a objectiu la prevenció de nous casos i escurçar el temps per aconseguir un diag­nòstic. Segons la consellera de Salut, un 30% dels contagis encara es detecta tard a Catalunya. Aquest retard dificulta l'eficàcia dels tractaments i impedeix trencar la cadena d'infeccions, perquè els afectats no prenen les mesures necessàries per evitar-los.

Geli va anunciar que el pròxim juny s'estudiarà la possibilitar d'ampliar la xarxa de farmàcies que ofereixen el test ràpid del VIH. De moment, el fan una trentena de farmà­cies, que durant els primers tres mesos de l'any han fet unes 2.300 proves. D'aquestes, un 0,1% van donar positiu.

Per tal de prevenir nous casos, la conselleria implementarà un pla transversal d'educació afectiva i sexual en centres escolars, segons va confirmar ahir la directora general d'Atenció a la Comunitat Educativa, Isabel Darder.

Tallers de prevenció

També hi haurà programes específics per potenciar la prevenció en la pràctica se­xual dels homosexuals. Finalment, es farà servir la figura dels mediadors culturals per formar els immigrants en temes de prevenció. En aquest sentit, s'encarregarà a les ONG especialitzades que preparin tallers per conscienciar, entre altres coses de la importància de l'ús del preservatiu. Els mediadors també hauran d'ajudar a integrar els immigrants a la xarxa sanitària, va afegir Geli.

Actualment, unes 12.000 persones es tracten amb retrovirals a Catalunya. El pla inclou més formació per al personal sanitari. "No podem abaixar la guàrdia", malgrat que la sida sigui una malaltia crònica que es pot tractar, va insistir la consellera.