Archivo de Público
Martes, 4 de Mayo de 2010

Un voltor negre neix al Pirineu cent anys després

El pollet és el fruit d'una de les tres parelles reintroduïdes el 2007

TONI POLO ·04/05/2010 - 08:20h

El 25 d'abril va néixer a la Reserva Nacional de Boumort (Pallars Jussà) el primer pollet de voltor negre del Pirineu en els darrers cent anys. Aquesta espècie es va extingir a Catalunya fa un segle. En l'actualitat, el 80% de la seva població europea és a la península Ibèrica, però cap exemplar vivia a Catalunya fins fa ben poc.

El pollet acabat de néixer és el fill de dos dels sis exemplars alliberats a la zona l'any 2007, procedents de les comunitats de Madrid i d'Extremadura, en un projecte de reintroducció del voltor negre al país. Actualment hi ha 16 voltors negres que s'estan habitualment dins de l'àrea de reintroducció (comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, totes al Pirineu lleidatà), i que han format durant aquesta primavera tres parelles estables a la zona, una de les quals ha dut a bon terme el cicle reproductor amb el naixement d'aquest primer poll pirinenc. El voltor negre és una de les aus més grans del món, amb una envergadura de tres metres i un pes d'entre 7 i 13 quilos.

Els voltors negres importats es van estar prop d'un any i mig en una gàbia d'uns 150 metres quadrats construïda a la reserva i ubicada en una zona que els permetés familiaritzar-se amb l'entorn i relacionar-se amb les altres espècies de voltors: el trencalòs, l'aufrany i el voltor comú. Tot aquest període d'aclimatació es fa perquè, com que les aus acaben criant allà on han nascut, no tornin al seu lloc d'origen un cop alliberades. El Pirineu català esdevé, així, l'única regió europea on coincideixen com a nidificants tots els voltors del continent.

Aquesta reintroducció suposa un valor afegit d'atracció per a l'ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona. El naixement d'aquest primer exemplar en llibertat arriba, a més, en ple Any Internacional de la Biodiversitat, en què el voltor negre és l'Ocell de l'Any de SEO/BirdLife.