Martes, 4 de Mayo de 2010

Les peticions de proves d'accés a la universitat es disparen per la crisi

El nombre de majors de 25 anys que aspiren a matricular-se augmenta un 26% aquest any

 

JORDI SUBIRANA ·04/05/2010 - 08:20h

Per combatre la crisi cal formar-se. Milers de catalans tenen clar que per trobar una feina millor és força important ampliar coneixements. Fins i tot molts d'aquells que en el seu moment van deixar els estudis ara volen tornar a les aules. La demanda per entrar a la universitat entre els majors de 25 anys creix un 26% el 2010, segons les dades facilitades pel Comissionat per a Universitats i Recerca. La xifra confirma una tendència a l'alça dels nous matriculats a les set universitats públiques i a la de Vic aquest curs, on s'han inscrit un 7,2% més d'estudiants.

A les proves, que es faran els propers dissabtes 8 i 15 de maig, s'hi han matriculat 996 persones més que el 2009. La xifra de majors de 25 anys que tornen a estudiar ja fa uns anys que puja, concretament des del 2004, però ha estat amb la crisi que l'interès s'ha desbordat. En tres anys, des del 2007, el nombre d'alumnes ha augmentat un 65%, i ha passat de 2.925 a 4.827.

Un miler més de persones que el 2009 es presenten als tests de dissabte

En molts casos, els estudiants es preparen en centres especialitzats. A l'Acadèmia Preclaror, a la Gran Via de Barcelona, ajuden els més grans a entrar a la universitat des del 1972. Aquest any tenen uns 200 alumnes. El seu director, Claudio Fernández, diu que la gran majoria tenen entre 25 i 35 anys i en gairebé tots els casos busquen una millora laboral. "Tenim alumnes que estan a l'atur i aprofiten els dos anys de prestació per estudiar i entrar a la universitat", afegeix el director.

Els exàmens que passaran aquests alumnes són una espècie de selectivitat en què han de demostrar coneixements que s'aprenen a l'ESO i al batxillerat. En concret, els estudiants fan una prova comuna en què han de demostrar els seus coneixements de català, castellà i d'un tercer idioma, generalment l'anglès, i fer una prova específica de dues assignatures en funció dels estudis que volen fer. A més, a Catalunya, enguany els majors de 45 anys disposen per primer cop d'una selectivitat pròpia, amb exàmens de català i castellà i una entrevista personal en lloc de la prova específica.

La segona oportunitat

Des de fa cincanys, la demandaper fer els exàmensha pujat un 67%

Lídia García Peláez recorda els seus anys a l'escola com una època en què feia de tot menys estudiar. "Vaig repetir tres cursos. M'agradava més sortir de festa". Ara, aquesta jove de 29 anys vol recuperar el temps estudiant humanitats. "Per aconseguir una bona feina és important tenir un títol superior", sosté. La Lídia no té ingressos i si supera les proves ni tan sols sap si es podrà matricular per falta de diners. Ja fa temps que va perdre la feina en una botiga de caramels i des de llavors només ha trobat feines esporàdiques com a hostessa i figurant.

No tots els estudiants tenen problemes econòmics. Arístides Manuel Díaz, de 26 anys, treballa com a tècnic de manteniment, però vol canviar de feina, i per millorar li cal estudiar. "Vull fer ciències polítiques. M'agradaria tornar al meu país, Santo Domingo, on tinc família que es dedica a aquest camp". A diferència de molts altres estudiants, l'Arístides era un bon alumne, i si va deixar les aules va ser perquè es va traslladar a Espanya, on es va fer soldat professional. "Vaig estar tres anys a l'exèrcit. Era paracaigudista. Vaig fer 67 salts", explica.

Més interès per estudiar

L'interès per tornar a les aules dels majors de 25 anys va paral·lel a un creixement dels matriculats a les universitats catalanes aquest curs. Hi han entrat 37.434 estudiants, 2.516 més, que suposen l'increment més alt de l'última dècada. El comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó, creu que la raó d'aquests augments tan significatius d'estudiants cal buscar-la en la crisi. "Sempre que hi ha una crisi hi ha un repunt de la demanda per entrar a les universitats. En èpoques de poca bonança econòmica, la gent veu que no és tan fàcil guanyar diners, prioritza la formació i valora més fer un esforç".

Carles Revilla, de 36 anys, també va tornar a les aules tard, però ja fa set anys que navega per les aules digitals de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que amb 49.758 alumnes és un dels centres més utilitzats pels universitaris més grans i que treballen (ha tingut un increment de noves matrícules del 20%). En Carles és informàtic (va fer un mòdul de FP) i va començar empresarials perquè volia entrar en el món de la banca. Fa un parell d'anys, en Carles va ser acomiadat. Des de llavors es dedica a buscar feina i a estudiar el màxim d'hores per acabar la carrera com més aviat millor. "Crec que empresa­rials és un bon complement per a l'ofici d'informàtic".

Les carreres de sempre

Segons el director de l'Acadèmia Preclaror, la majoria dels seus alumnes escullen una carrera de lletres, normalment història o història de l'art. Curiosament, cap d'aquestes carreres són de les més sol·licitades. Els estudis amb més demanda aquest curs han estat medicina a la UB (amb 1.530 sol·licituds en primera opció), educació primària a la UB (1.150), psicologia a la UB (1.059), infermeria a la UB (882) i medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB (877).

On sí que ha canviat la tendència és en el camp de les enginyeries. Després d'uns quants anys a la baixa, els joves tornen a interessar-se per aquests estudis. El programa Enginy.cat per despertar noves vocacions i corregir el dèficit "de 25.000 o 30.000 professionals al qual es podia arribar el 2015", segons el vicerector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Xavier Colom Fajula, sembla que ha funcionat i aquest curs s'han matriculat un 11,2 % més de persones. En termes absoluts, han demanat estudiar algun dels diferents tipus d'enginyeria 829 persones més.

El cert és que any rere any, la majoria d'estudiants escullen els mateixos estudis. I la tria es fa per vocació i perquè es creu que es trobarà una feina més fàcilment. Molt possiblement, l'any que ve medicina continuarà sent una de les carreres més demanades.

Un dels alumnes que vol provar sort a medicina és Xavi Ginesta, i, si no ho aconsegueix, es matricularà d'alguna altra especialitat sanitària. El jove, de 25 anys, es prepara per accedir a la universitat mentre cobra l'atur.

En Xavi no només vol una feina millor sinó que també desitja omplir "la curiositat" que des de fa temps li desperta el món de la sanitat. "La intenció és anar combinant els estudis amb una feina", explica convençut. Enrere quedaran els anys de frustració escolar a l'ESO i una feina com a operari en una fàbrica d'on va ser acomiadat.

Noticias Relacionadas